Katso täältä, milloin on suurin riski saada turpiin – Tilastokeskus listasi, mihin vuorokauden aikaan tapahtuu eniten pahoinpitelyjä

Väkivalta

Päiväsaikaan tapahtuneet pahoinpitelyt ovat lisääntyneet viime vuosina.

Asia ilmenee Tilastokeskuksen rikos- ja pakkokeinotilastoista.

Kello 8–21 välillä tapahtuneiden pahoinpitelyiden osuus oli vuonna 2013 noin 35 prosenttia kaikista pahoinpitelyistä. Vuonna 2019 osuus näyttää tammi–syyskuun tilastojen perusteella nousevan yli 40 prosentin.

Yöaikaan tapahtuvien pahoinpitelyiden osuus on sen sijaan vähentynyt samalla aikajaksolla.

Vuonna 2013 pahoinpitelyistä 46 prosenttia tapahtui kello 24–8 välillä, vuonna 2018 lukema jäi 40 prosentin tuntumaan.

Tilastokeskuksen mukaan yöaikaan tapahtuneet pahoinpitelyt ovat siirtyneet hieman enemmän aamuyön ja aamun tunneille.

Pahoinpitelyiden määrä lisääntyy yleisesti melko tasaisesti tunneittain puolen päivän jälkeen aamuyön tunneille asti, mutta kääntyy laskuun kello kolmen jälkeen.

Selkein väheneminen tapahtuu kuitenkin aamulla viiden ja kuuden välillä, jolloin tilastoitujen pahoinpitelyiden määrä laskee noin 1 500:sta noin 500:een.

Vuosina 2018 ja 2019 kello 04:n ja 06:n välillä tapahtuneiden pahoin­pitelyiden määrä on kuitenkin noussut aiempiin vuosiin verrattuna.

Myös poliisi on tiedottanut aamuyön tuntien pahoinpitelyiden lisääntyneen. Taustalla arvioidaan olevan alkoholi­lain muutos ja ravintoloiden aukiolo­aikojen vapautuminen.

Kello aamuneljän jälkeen, mutta ennen kahdeksaa tapahtuneiden pahoin­pitelyiden osuus on kasvanut noin 9 prosentista vajaaseen 11 prosenttiin.

Tilastojen mukaan pahoinpitelyt tapahtuvat useimmiten yksityisasunnoissa. Pahoinpitelyt painottuvat pääasiassa perjantaille, lauantaille ja sunnuntaille.

Pienehkönä piikkinä näkyy ”pikkulauantai” eli keskiviikon ja torstain välinen yö, jolloin väkivalta lisääntyy hieman torstain puolella kello 24–4 välillä.