Kärnä tiukkana: Oikeuskansleri Pöystin on erottava – "Luottoni häneen on kuin poromiehen luotto kevätauringon paahtamaan Ounasjoen jäähän"

Politiikka

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä vaatii oikeuskansleri Tuomas Pöystiä tekemään tarvittavat johtopäätökset ja eroamaan tehtävistään.

Pöystin osallistuminen hallituksen lainvalmisteluun herätti hämmästystä loppuviikosta, sillä sellainen ei kuulu ylimpiin laillisuusvalvojiin kuuluvan oikeuskanslerin toimenkuvaan. Pöystin on kerrottu myös edesauttaneen voimakkaasti Valtion tarkastusviraston ylijohtajan paikalta pidätetyn Tytti Yli-Viikarin uraa.

Kärnän mukaan tiedot ovat sellaisia, että oikeuskanslerin uskottavuus on mennyttä.

– Luottoni oikeuskanslerin kykyyn hoitaa enää tehtäviään on sama kuin poromiehen luotto kevätauringon paahtamaan mustaan Ounasjoen jäähän, Kärnä jyrähtää tiedotteessaan.

Lappilaisedustaja aikoo tehdä eduskunnan perustuslakivaliokunnalle oikeuskanslerin eroa vaativan muistutuksen, mikäli Pöysti ei eroa tai häntä ei eroteta tehtävästään.

Muistutuksen tekemiseen vaaditaan Kärnän mukaan kymmenen kansanedustajaa. Hän sanoo olevansa varma, että määrä tulee jopa ylittymään.

– On erittäin vakava tilanne, että maan ylin laillisuusvalvoja ei selkeästi ymmärrä omaa rooliaan, Kärnä summaa.