Kärnä: Maaseudun lasten opiskelumatkat on korvattava, kun oppivelvollisuusikä nousee – "Koulumatkat voivat maksaa vanhemmille jopa yli 100 euroa viikossa"

Oppivelvollisuus

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä vaatii, että maaseudun lasten opiskelumatkojen korvaaminen huomioidaan osana oppivelvollisuusiän nostamista.

Kärnä sanoo lähettämällään tiedotteella, että maaseudun lasten pitkät opiskelumatkat lukioon tai ammatilliseen koulutukseen aiheuttavat harmaita hiuksia ja merkittäviä lisäkustannuksia vanhemmille.

Oppivelvollisuusiän nostamista 18-vuoteen Kärnä sanoo pitävänsä ”sinällään hyvänä asiana”, mutta hänen mielestään valtiolla on tilanteessa myös velvollisuus korvata tästä aiheutuvat kulut lasten vanhemmille. 

Kärnän mukaan koulumatkoista aiheutuvat kulut voivat esimerkiksi Lapissa nousta jopa yli 100 euroon viikossa.

– Lapset lähtevät kotoa viikon alussa kouluun toiselle paikkakunnalle, asuvat siellä asuntolassa, mutta viikonlopuksi on pakko palata kotiin. Yhdensuuntaiset liput voivat maksaa jopa 50 euroa ja kaikki bussiyhtiöt eivät myönnä edes opiskelija-alennuksia. Tällainen jopa 400 euron lisäkustannus kuukaudessa on kohtuuton kustannus perheelle ja erityisesti kun ajatellaan, että lapsia voi olla useita, Kärnä sanoo.

Kärnä sanoo odottavansa opetusministeriltä pikaisia toimenpiteitä tilanteen korjaamiseksi.