Kanta-Hämeessä otetaan käyttöön kasvomaskisuositus – maakunta on siirtynyt koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen

Koronavirus

Kanta-Hämeen maakunnallinen covid-19-ryhmä katsoo, että maakunta on siirtynyt THL:n kriteerien mukaiseen koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen.

Sairaanhoitopiiri suosittelee tästä päivästä lähtien kasvomaskien käyttöä ihmisten parissa liikuttaessa koko alueellaan. Suositus noudattaa sellaisenaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) eilen julkaisemaa kiihtymisvaiheen suositusta kasvomaskien käytöstä.

Sairaanhoitopiiri antaa esimerkeiksi maskisuosituksen alaisista paikoista muun muassa toisen asteen oppilaitokset ja korkeakoulut, postit, pankit, ja kirjastot, ruuhkaiset kaupat ja ostoskeskukset sekä kirkot ja liikuntatilat.

THL:n uuden suosituksen mukaan maskin käyttöä suositellaan epidemian kiihtymisvaiheessa muun muassa joukkoliikenteessä, julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voi aina välttää.

Kanta-Hämeessä on viimeisten kahden viikon aikana todettu 17,6 koronatapausta sataatuhatta asukasta kohden. Epidemian kiihtymisvaiheen alkamisrajana pidetään 10 tapauksen suuruusluokkaa, mutta muitakin kriteereitä on.

–  Meillä kriteerit täyttyvät ilmaantuvuuden ja epäselvien ketjujen osalta. Tilanne pitää myös suhteuttaa paikallisiin resursseihin. Vaikka olemme kiihtymisvaiheessa, suurin osa näistä ketjuista on pystytty rajaamaan, kertoo sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä STT:lle.

–  Tällä hetkellä tilanne on sillä tavalla kohtalainen, että tapaukset painottuvat nuoreen väestöön, jossa sitä vakavaa sairausmuotoa tulee vähemmän. Sikäli ollaan paremmassa tilanteessa kuin luvut antavat olettaa verrattuna esimerkiksi kevääseen, hän sanoo.

Muutamia tautitapauksia on ollut myös riskiryhmään kuuluvien parissa esimerkiksi hoivakodeissa ja kotihoidossa, mutta lisätartuntojen seuraaminen niistä on pystytty estämään.

Järvelä muistuttaa, että sairaanhoitopiireillä ei ole toimivaltaa muuhun kuin suositusten antamiseen. Hänen mukaansa toiveena kuitenkin on, että maakunnassa rajoitettaisiin pian yli 50 hengen kokoontumisia ja anniskeluravintoloiden yöaukioloa, mikäli tautitilanne edelleen heikkenee.

Rajoituksista voi päättää koko maakunnan osalta aluehallintovirasto tai kunnissa ja kaupungeissa niiden tartuntataudeista vastaavat toimielimet, eli yleensä kunnan- tai kaupunginhallitukset.

Tautitilanne voi Järvelän mukaan muuttua nopeastikin.

–  Kolme viikkoa sitten meillä oli 4 tapausta, seuraavalla viikolla 11 ja sitten 24, eli kyllä jo viikossa näkyy, mihin mennään, hän sanoo.

Tuoreimmat Kanta-Hämeen paikalliset suositukset löytyvät esimerkiksi sairaanhoitopiirin verkko– ja Facebook-sivuilta. Kunnat ja kaupungit vastaavat epidemiatoimenpiteistä omilla alueillaan, ja THL antaa valtakunnallisia suosituksia.

Juttua täydennetty klo 12.42.