Kalmari: Valkoposkihanhi kuuluu metsästettäväksi riistalajiksi

Valkoposkihanhet

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Anne Kalmari (kesk.) kiittelee valkoposkihanhien aiheuttamien vahinkojen vähentämistä selvittänyttä työryhmää perustellusta esityksestä.

”Hanhinyrkiksi” nimetty työryhmä esittää esittää tälle syksylle uusien poikkeuslupien hakemista valkoposkihanhien karkotukseen myös ampumalla. Työryhmä luovutti tiistaina raporttinsa maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle (kesk.) ja ympäristöministeri Krista Mikkoselle (vihr.).

Kalmarin mukaan on välttämätöntä, että syksyn paluumuuton aikaan käytössä on tehokkaita karkotuskeinoja vahinkojen estämiseksi.

Kalmari sanoo kannattavansa hanhinyrkin esittämää ajatusta, että Suomi ajaisi aktiivisesti valkoposkihanhen siirtämistä EU:n lintudirektiivissä metsästettävien lajien joukkoon.

– Hallituksen on otettava esityksestä koppi ja ryhdyttävä ajamaan liitemuutosta Euroopan unionissa. Valkoposkihanhi on elinvoimainen ja kuuluu metsästettäväksi riistalajiksi, Kalmari painottaa tiedotteessaan.

Työryhmä korostaa myös laajaa keinovalikoimaa hanhiongelman ratkaisussa. Karkotettaville hanhille tarvitaan muun muassa alueita, joille ne voivat laskeutua. Lintupeltoja voitaisiin tehdä entisistä turpeennostoalueista tai peltoalueista, joilta viljelijä saa korvauksen.

– On hienoa, että ministeriöt kuulivat eduskunnan maa- ja metsätalous- ja ympäristövaliokuntien yhteistä tahtotilaa hanhivahinkojen pienentämiseksi. Haluan kiittää ministeri Leppää ja ministeri Mikkosta toimeen tarttumisesta ja viljelijöiden huoleen vastaamisesta, Kalmari sanoo.