Kalervo Kummola ei yllättynyt Kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtajavaalin lopputuloksesta – "Rohkaisin vähän häntä lähtemään mukaan"

Jääkiekko

Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n varapuheenjohtajan tehtävästä väistyvä Kalervo Kummola ei yllättynyt IIHF:n lauantaisen puheenjohtajavaalin lopputuloksesta. Ranskalainen Luc Tardif valittiin puheenjohtajaksi, kun hän kukisti neljännellä kierroksella saksalaisen Franz Reindlin äänin 67–39.

–  Sanoin jo heinäkuussa, että tämä on näiden kahden välinen kisa. Luc veti äänet loppujen lopuksi selkeästi. Hyvä puheenjohtaja tulee. Molemmat ovat minun hyviä kavereita, Pietarista puhelimitse tavoitettu Kummola kertoi STT:lle.

Tardif varttui Kanadassa, mutta muutti Ranskaan jo 1970-luvulla. Hän on entinen jääkiekkoilija ja valmentaja, joka vaikuttanut pitkään Ranskan jääkiekkoliiton puheenjohtajana ja IIHF:n eri luottamustoimissa. Valinnan jälkeen hän kiitti puheessaan muun muassa Kummolaa.

–  Näin teki. Minut ja Ukrainan puheenjohtajan mainitsi erikseen, Kummola herkistyi.

Tardif seuraa tehtävässä sveitsiläistä Rene Faselia, joka johti liittoa vuodesta 1994. Kummola toimi hallituksessa vuodesta 1998 ja varapuheenjohtajana vuodesta 2003. Kummola oli Suomen jääkiekkoliiton puheenjohtaja 1997–2016.

IIHF:n puheenjohtajavaalin lopputulos oli Kummolalle mieluinen.

–  Rohkaisin vähän häntä lähtemään mukaan, Kummola mainitsi ja pyysi keskeyttämään haastattelun hetkeksi.

Tuore puheenjohtaja Tardif asteli vastaan ja sai onnittelut Kummolalta. Hetken kuluttua Kummola palasi linjalle. Onnittelut oli toivotettu. Vaali sujui yllätyksittä?

–  Minulle ei tullut yllätyksiä. Ehkä jollekin muulle tuli. Valko-Venäjän kaveri taisi olla aika varma, että hän olisi saanut enemmän ääniä, mutta totta kai, häviäjät ovat aina vähän pettyneitä. Yksi vain voi voittaa.

Valkovenäläisellä Kummola viittasi Sergei Gonstharoviin, joka putosi pelistä kolmannella kierroksella. Tuossa vaiheessa Tardif rohmusi jo 51 ääntä eli 48,57 prosenttia. Yli 50 prosenttia olisi riittänyt valintaan. Reindl sai kolmannella kierroksella 34 ääntä ja Gontsharov 20 ääntä, joten vaaka kallistui jo vahvasti ranskalaisen suuntaan.

Aiemmilla kierroksilla putosivat tshekki Petr Briza ja tanskalainen Henrik Bach Nielsen. Ex-maalivahti Briza nousi lopulta vanhemmaksi varapuheenjohtajaksi, kun hän jätti taakseen Bach Nielsenin ja Kanadan Bob Nicholsonin.

Pietarissa järjestettävässä kongressissa valitaan myös uusi hallitus, johon Suomesta on ehdolla Heikki Hietanen. Hän on Suomen jääkiekkoliiton entinen toimitusjohtaja ja ensi kevään miesten MM-kotikisojen pääsihteeri.