Kaikkonen: Turkkiin ei myönnetä uusia asevientilupia – “Tilanne on vakava“

Mikko Kärnä kehottaa boikotoimaan turkkilaisia tuotteita ja lomamatkoja maahan
Turkki

Suomesta ei tässä tilanteessa myönnetä uusia asevientilupiaa Turkkiin, kertoo puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.).

– Suomi ei vie puolustusmateriaalia sotaa käyviin tai ihmisoikeuksia polkeviin maihin, Kaikkonen kirjoittaa Facebookissa ja Twitterissä. Puolustusministeri pitää Pohjois-Syyrian tilannetta vakavana Turkin aloitettua sotilaallisen operaation alueella.

Myös keskustan puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni ottaa kantaa asiaan.

– Turkin hyökkäys Pohjois-Syyriaan on kansainvälistä yhteisöä huolestuttava kysymys. Asia on otettava nopeasti YK:n agendalle. On tehtävä kaikki mahdollinen tilanteen kärjistymisen estämiseksi, Kulmuni kirjoittaa Twitterissä.

Suomi tuomitsee tiukasti Turkin hyökkäyksen ja tukee Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin lausuntoa, jossa hän vaati toimien keskeyttämistä.

– Turkin toimet pahentavat Syyrian jo valmiiksi monimutkaista kriisiä. Olemme erittäin huolissamme toimien vaikutuksista Syyrian humanitaariseen tilanteeseen. Sotatoimet alueella saattavat johtaa uusien pakolaisten lähtöön alueelta. Tähän on tärkeää varautua myös EU-tasolla, pääministeri Antti Rinne (sd.) sanoo valtioneuvoston tiedotteessa.

EU:n ulkoministerit kokoontuvat maanantaina Luxemburgissa ulkoasiainneuvoston kokoukseen. Suom aikoo nostaa kokouksessa esille Turkin hyökkäyksen, sen vaikutuksen pakolaisuuteen alueella, sekä Syyrian humanitaariset tarpeet. 

– Valtioneuvosto ei tule myöskään myöntämään uusia asevientilupia Turkkiin tai muihin sotaa käyviin maihin, pääministeri vahvistaa.

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä toivoo kansalaisten asettavan kaikenlaiset turkkilaiset tuotteet ja Turkin lomamatkat boikottiin.

Kansanedustaja pitää Turkin sotilasoperaatiota Pohjois-Syyrian kurdeja vastaan äärimmäisen tuomittavana rikoksena ihmisyyttä vastaan.

– Turkki hyökkää nyt sitä urheaa kansaa vastaan, joka omalla epäitsekkäällä ja uhrautuvalla toiminnallaan käytännössä tuhosi terroristijärjestö Isisin kauhun kalifaatin. Kurdeille tulisi myöntää tästä teosta Nobelin rauhanpalkinto ja Turkin presidentti Erdogan puolestaan asettaa syytteeseen Haagin kansainvälisessä rikostuomioistuimessa. Tätä ei voi hyväksyä mitenkään ja kaikkien länsivaltojen tulee välittömästi tuomita tämä härski hyökkäys.

Kärnän mukaan katseet kääntyvät nyt erityisesti NATOn jäsenmaihin ja Yhdysvaltoihin. 

Kärnä kiittelee puolustusministeri Antti Kaikkosen nopeaa reaktiota, jossa Kaikkonen tuomitsi Turkin hyökkäyksen ja ilmoitti välittömästi, että uusia asevientilupia Turkkiin ei myönnetä. Samalla Kaikkonen ilmoitti selvittävänsä vanhojen lupien tilanteen.

– Kaikkosen rohkeaa toimintaa ja nopeaa reagointia twitterissä on syytä kiitellä. Oma kantani on, että kaikenlainen asevienti ihmisyyttä vastaan rikoksia tekevään Turkkiin on välittömästi lopetettava. Samoin toivon, että kansalaiset ryhtyvät laajasti boikotoimaan Turkkia ja sen tuotteita. Erdoganille on näytettävä, että väkivaltaisten diktaattorien paikka on historian sontatunkiolla, eikä minkään maan johdossa, Kärnä jyrähtää.