Kaikkonen: Puoluevaltuuston keskustelun henki on tärkeää saada mukaan hallitustunnustelijalle annettaviin vastauksiin

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä odottaa viikonlopulta sekä huolellista vaalianalyysiä että katseen suuntaamista tulevaisuuteen
Puoluevaltuusto

Keskustan puoluevaltuuston kokous alkoi Riihimäellä puoluejohdon jalkautumisella yleisötilaisuuteen Prisman eteen.

Ostosten tekijöitä oli aamulla paikalla vielä vähänlaisesti.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoi Suomenmaalle haluavansa viikonlopun aikana kuulla, onko puoluevaltuutettujen ajatus keskustan oppositioon menosta niin selkeä kuin puoluehallitus on linjannut.

– Luulisin että on, mutta on tietysti hyvä kuulla laajemminkin väen tuntoja, Kaikkonen sanoo.

Eduskuntaryhmä vastaa maanantaina hallitustunnustelija Antti Rinteen kysymyksiin, Kaikkonen toteaa.

– Vastausten valmistelu on aloitettu. Pidän tärkeänä, että tämän puoluevaltuuston keskustelun henki saadaan mukaan niihin vastauksiin. Eli herkällä korvalla olen täällä.

Hallitustunnustelijan kysymyksissä ei Kaikkosen mukaan ollut suuria yllätyksiä. Kaikkonen kuitenkin katsoo, että talous ja työllisyys olivat aika pienessä roolissa.

Iltalehden ja Uuden Suomen kysely kertoi lauantaina, että Kaikkonen ja puolueen varapuheenjohtaja Katri Kulmuni ovat keskustalaisten suosikit seuraavaksi puheenjohtajaksi.

Molemmat suhtautuvat kisaan vielä varovaisesti.

– Kyllä puheenjohtajakisa keskustaväkeä alkaa tietysti mietityttämään, Kaikkonen muotoilee.

– On tietysti aina mukavampi, että on kannatusta kuin vastustusta. Mutta puoluekokoukseen on vielä aikaa ja nyt keskitytään eurovaaleihin, Kulmuni puolestaan sanoo.

Juha Sipilälle puoluevaltuusto on viimeinen suurempi keskustaväen kokoontuminen ennen puheenjohtajan vaihtumista.

– Tietenkin mielellään olisi jatkanutkin, mutta kyllä se selvä on, että tällaisessa tilanteessa puolue ansaitsee uuden alun, Sipilä totesi Suomenmaalle.

Hän kertoo miettineensä paljon sitä, tulisiko puheenjohtaja vaihtaa vasta Vantaan vuoden 2020 puoluekokouksessa.

– Mutta vuosi on arvokas aika tässä lajissa.

Sipilä sanoo esittäneensä itse tästä syystä puheenjohtajavaihdosta jo juhannukseen mennessä, mutta muu puoluejohto oli sitä mieltä, että kahdet vaalit ja puoluekokouksen järjestäminen lyhyen ajan sisään olisivat liikaa.

Ylimääräinen puoluekokous järjestetään siksi vasta syyskuussa.

Eurovaalit järjestetään jo toukokuun lopussa, mutta tällä hetkellä julkinen huomio on vielä hallitusneuvotteluissa.

– Tv:n vaalipaneeleja on tulossa huomattavasti enemmän kuin viisi vuotta sitten. Ehkä sitten lähempänä ihmiset heräävät eurovaaleihin, Sipilä toivoo.

Puoluejohto kävi Riihimäen Prisman edustalla ennen kokouksen alkua. Juha Sipilän vieressä varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen. (Kuva: Jaakko Martikainen)

Puoluevaltuustoviikonlopulta Sipilä odottaa sekä huolellista analyysia vaalituloksesta että katseen suuntaamista tulevaisuuteen.

Puoluehallitus teki vaalianalyysia jo perjantai-iltana.

– Siinä missä kokoomus on voittanut, keskusta on hävinnyt, missä perussuomalaiset ovat voittaneet, keskusta on hävinnyt. Siinä välissä nämä liikkeet ovat tapahtuneet.

Sipilä sanoo, että ihmiset ovat äänestäneet aika lailla yhdellä asialla.

– Jollakin se on ollut ilmastonmuutos: joidenkin mielestä maailmanloppu tulee huomenna ja pitää tehdä tänään heti hommia, joidenkin mielestä se [ilmastonmuutos] on humpuukia.

– Yleispuolue jää aina tällaisissa vaaleissa jalkoihin. Talous ja työllisyys ovat kunnossa, ja ihmisiä jakavat kysymykset tulevat pinnalle.

Keskustan varapuheenjohtaja Juha Rehula myöntää, että hänellä on vielä sulattelemista siinä, ettei hän päässyt jatkamaan työtään eduskunnassa.

– Kyllähän tässä menee arki täysin uusiksi.

Rehula on keskustan varapuheenjohtajuuden lisäksi Hippoksen puheenjohtaja. Niin sanottu päivätyö on kuitenkin vielä hakusessa.

– Mitä oikeasti seuraavaksi teen, on täysin auki. En ole siihen asiaan vielä aikaa käyttänyt.

Rehulan perheessä tekemisen puutetta ei ole kuitenkaan ollut, sillä pääsiäisenä ohjelmassa oli muutto uuteen kotiin.

– Lapset muuttaneet pois kotoa ja pärjäämme vähän vähemmilläkin neliöillä.

Uusi koti sijaitsee myös Hollolassa. Linnuntietä sinne on kilometri, mutta välissä on järvi, ja muuttomatkaksi tuli nelisen kilometriä.

Rehula sanoo iloitsevansa aidosti siitä, että Hilkka Kemppi pääsi eduskuntaan Hämeestä.

– Meillä harmaapäillä on aikamme, Rehula naurahtaa.