Journalistiliitto ostaa Ville Rannan Junes Lokka -pilakuvan 7588,80 eurolla

Journalismi

Journalistiliitto hankkii Ville Rannan Junes Lokka -aiheisen pilapiirroksen hintaan 7588,80 euroa.

Ranta ilmoitti teoksen olevan kaupan viime viikolla, kun Oulun käräjäoikeus tuomitsi toimittaja Johanna Vehkoon sakkoihin oululaisen kaupunginvaltuutetun Junes Lokan kunnian loukkaamisesta.

Vehkoo luonnehti Lokkaa rajatulle joukolle julkisessa Facebook-päivityksessään muun muassa natsipelleksi ja rasistiksi. Vehkoo aikoo valittaa tuomiosta.

Lokka on maahanmuuttovastaiseksi profiloitunut oululainen kunnanvaltuutettu, joka on tällä hetkellä syytteessä muun muassa useista kunnianloukkauksista. Käräjäoikeus katsoi, että laki suojaa myös netissä muita solvaavan henkilön kunniaa ja että Vehkoolla oli tarkoitus halventaa Lokkaa.

Journalistiliitto kertoo tiedotteessaan, että Vehkoo on ollut Lokan silmätikkuna jo pitkään.

– Toimittajien kiusaaminen ja heidän työnsä vaikeuttaminen tutkintapyyntöjä tekemällä on kansainvälinen ilmiö, joka tämän tuomion myötä on nyt tuotu Suomeen, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo.

– Journalistiliitto ei hyväksy työtään tekevien ammattilaisten häirintää missään muodossa ja on valmis puolustamaan heitä, hän painottaa.

Ranta kertoo saaneensa idean piirroksen myymisestä tuomiota pureskellessaan.

– Tällainen toiminta on journalistisen työn vaikeuttamista. Lokka on yrittänyt häiritä Johanna Vehkoon työtä jo pitkään ja myös onnistunut siinä. Freelancer on jäänyt masinoidun häirintäkampanjan jalkoihin. Olen Vehkoon tapaan freelancer ja pidän tätä huolestuttavana ilmiönä. Haluan, että toimittajat, tutkijat ja taiteilijat pystyvät tekemään työtään rauhassa, hän perustelee.