Jouni Ovaska moitti kokoomusedustajia eläkekeskustelussa: Pitävät meteliä vappusatasista, mutta eivät ole istunnossa paikalla

Eläkkeet

Pääministeri Antti Rinnettä (sd.) on piikitelty pitkin matkaa ”vappusatasesta”, jonka hän lupasi eläkeläisille vuonna 2018 oppositiojohtajana Heinolan vappupuheessaan.

– Lupaan 100 euroa nettona kuukaudessa useamman vuoden ohjelmalla toteuttaen alle 1400 euron eläkkeisiin, Rinne vannoi.

Keskiviikkona eduskunta pääsi vihdoin puimaan hallituksen esitystä pienimpien eläkkeiden korotuksista.

Hallitus ehdottaa kansaneläkkeen täyden määrän nostamista noin 34 eurolla kuukaudessa ja takuueläkkeen täyttä määrää 50 eurolla.

Keskustelu esityksen ensimmäisessä käsittelyssä oli kuitenkin vaisua siihen nähden, että etenkin kokoomus on tivannut hallitukselta, kuinka Rinteen roimat eläkelupaukset rahoitetaan.

Vielä keskiviikkonakin kokoomuslaiset naljailivat hallituksen esitykselle sosiaalisessa mediassa, mutta täysistunnossa oli hiljaisempaa.

Keskustan kansanedustaja Jouni Ovaska paheksui kokoomuksen toimintaa.

– Olen pahoillani siitä, että kokoomuslaiset ovat täältä pois. He ovat pitäneet meteliä siitä, missä Rinteen vappusataset ovat, mutta sitten he eivät ole paikalla, kun asiasta keskustellaan eduskunnassa. Ihmettelen kyllä kokoomusta, hyvin erikoista.

Hallituksen esityksen mukaan kansaneläkkeen ja takuueläkkeen korotus kohdistuu yli 600 000 eläkkeensaajaan, joiden kokonaiseläke on alle 1200–1300 euroa kuukaudessa.

Hallituspuoluiden edustajia korotukset lämmittivät.

Moni kuitenkin korosti, että pienituloisimpien eläkeläisten toimeentuloon vaikuttavat muutkin tekijät kuin pelkkä eläke.

Kansanedustaja Pekka Aittakumpu (kesk.) muistutti, että esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus pitää saada aikaiseksi, jotta laadukkaat ja kohtuuhintaiset peruspalvelut voidaan turvata.

SDP:n Merja Mäkisalo-Ropponen huomautti, että pienituloisille suunnatut korotukset kulkeutuvat nopeasti takaisin kansantalouden kiertoon, sillä ne eivät mene säästöön.

Oppositiopuolue perussuomalaisten mielestä hallituksen pyrkimykset ovat kannatettavia – mutta riittämättömiä.

– Se siitä vappusatasesta sitten ja suurista seteleistä. Toteutumatta jää, haaveeksi jää, Arja Juvonen riimitteli.

Kansanedustaja syytti Rinteen hallitusta eläkeläisvaikutusten arvioinnin unohtamisesta.

Hän painotti, että perussuomalaiset ovat erityisen huolissaan eläkkeensaajien ulosottojen suuresta määrästä.

Kokoomusta puolestaan hirvitti rahanmeno. Kansanedustaja Mia Laiho penäsi hallitukselta työllisyyskeinoja eläkkeiden korotuksista koituvien menojen rahoittamiseksi.

Juttua muokattu 7.11 kello 9.51: Jutussa oli kirjoitusvirhe, jonka mukaan hallitus ehdottaa kansaneläkkeen täyden määrän nostamista noin 34 euroon kuukaudessa ja takuueläkkeen täyttä määrää 50 euroon. Todellisuudessa eläkkeitä korotetaan kyseisillä summilla.