Jo neljä ministeriä jättänyt Britannian hallituksen, joukossa myös brexit-ministeri

Brexit

Britanniassa jo neljä ministeriä on eronnut brexit-sopimusluonnoksen vuoksi.

Uusimpina eroistaan ilmoittivat työministeri Esther McVey ja brexit-apulaisministeri Suella Braverman. Heitä ennen erosivat brexit-ministeri Dominic Raab ja Pohjois-Irlannin asioista vastaavaa ministeri Shailesh Vara.

Brexit-sopimuksen virallinen ratifiointi vaatii sekä EU-parlamentin että Britannian parlamentin hyväksynnän.

Britannian parlamentin alahuoneen on määrä käsitellä asiaa joulukuussa. Eu-maiden johtajat on kutsuttu ylimääräiseen huippukokoukseen käsittelemään brexit-sopimusta 25. marraskuuta.

Britanniassa kaikki kommentit eivät ole olleet mairittelevia. Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn sanoi erosopimuksen olevan huono ja lisäsi, ettei se ole koko maan etujen mukainen. Konservatiivien brexitin kannattaja Jacob Rees-Mogg kuvaili sopimusta mädäntyneeksi.

Mayn entinen kansliapäällikkö Nick Timothy kuvaili Telegraph-lehdessä sopimusta antautumiseksi.

Liberaalidemokraatit puolestaan vaativat kansanäänestystä lopullisesta sopimuksesta.

Britannian valtiovarainministeri Philip Hammond ja yritystoiminnasta vastaava ministeri Greg Clark kiittelivät yritysjohtajia siitä, että he auttoivat kiinnittämään huomiota siihen, mitä brexit ilman sopua olisi aiheuttanut taloudelle.

Irlannissa johtajat ovat puhuneet sopimuksesta myönteiseen sävyyn.

Irlannin varapääministeri Simon Coveney kiittää tviitissään niitä, jotka ovat olleet mukana turvaamassa sopimusta. Hän kuvailee sitä uskottavaksi erosopimukseksi, joka suojelee Irlantia.

Skotlannin kansanpuolueen johtaja Nicola Sturgeon oli puolestaan tyytymätön siihen, miten sopimus suhtautuu Skotlantiin.

– Pääministeri yritti kertoa minulle, että Skotlannin yksilölliset intressit on turvattu. Painotin, että sopimuksessa ei ole Skotlannista yhtäkään mainintaa eikä se ota huomioon intressejämme, hän kirjoitti Twitterissä.

Lähteet: Guardian ja BBC.

Juttua ja otsikkoa päivitetty klo 11.33 mm tiedolla ministerin erosta ja 12.36  ja 12.46 kun lisää eroilmoituksia oli tullut.