Jalkapalloturistien deltavirustuliaiset varjostivat maahantulon lievennyksiä – tiukempaa linjaa ajaneet demarit halusivat selittää menettelyään
Huoli Pietarista palanneiden jalkapalloturistien koronatartunnoista toi synkkiä sävyjä niin sanotun rajalain palautekeskusteluun eduskunnassa.
Edustajat olivat enimmäkseen tyytyväisiä sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyssä lieventyneeseen maahantulomalliin. Sosiaali- ja terveysvaliokunta lievensi hallituksen maahantulomallia muun muassa lisäämällä pykälän, jonka mukaan alhaisen koronailmaantuvuuden maista eli erikseen säädettävistä niin sanotuista vihreistä maista pääsee vapaasti Suomeen.
Valiokunta muutti myös maahantulijan rokotevaatimusta niin, että yksi rokote riittää ennakkotestin välttämiseen. Lisäksi lain voimassaoloaikaa lyhennettiin vuoden lopusta lokakuun puoliväliin, kuten perustuslakivaliokunta oli edellyttänyt.
Lievennyksiä valiokunnassa vastustaneet sosiaalidemokraatit halusivat kuitenkin vielä juurta jaksain selvittää, miksi he käyttäytyivät asian käsittelyssä niin kuin käyttäytyivät.
SDP:n Aki Lindén ja Ilmari Nurminen katsoivat hallituksen valmisteleman ja SDP:n kannattaman mallin olleen pienimmän riskin tien virusmuunnosten pitämiseksi loitolla.
– Ensinnäkin, kun me katsotaan meidän tilastoja, niin koronaa tulee yhä enemmän meidän rajojemme yli, ja itse en pidä hyvänä sitä, että tässä tilanteessa eduskunta avaa tätä matkustamista entisestään ja helpottaa tässä tilanteessa, varsinkin kun nämä virusmuunnokset lisääntyvät ja jylläävät, Nurminen selvitti.
Nurmisen mukaan ”vihreät maat” on syytä määritellä nyt hyvin tiukkaan. Hän huomautti deltaviruksen tuoneen koronakeskusteluun kokonaan uuden ulottuvuuden, kun yksi rokote antaa vain reilun 30 prosentin suojan.
– Eli en ymmärrä tältä osin näitä lievennyksiä, ja sen takia haluan tämän vielä tuoda täällä avoimesti esille, mutta tietysti toivon, että näilläkin esityksillä pärjätään.
Nurmisen mukaan monet edustajat vaativat puheenvuoroissaan tiukkaa rajakontrollia, vaikka samaan aikaan haluavat löyhentää sitä.
– Sanon, että tässä tietyt voimat olivat hirveän aktiivisia ja vaativat näitä löyhennyksiä, ja henkilökohtaisesti minä olen pettynyt tähän, että nämä tietyt voimat voittivat tässä niin sanotussa keskustelussa. En nyt mene siihen sen tarkemmin, mutta tästä olen vähän pahoillani.
Nurminen sanoi myöntävänsä hieman nolona SDP:n jääneen asiassa poikkeuksellisesti oppositioon, mutta halunneensa tuoda omat perustelunsa löyhennysten vastustamiseen esiin.
Keskustan Katri Kulmuni piti lainmuutosta välttämättömänä rajankäynnin helpottamiseksi. Hän piti kuitenkin Pietarissa olleiden jalkapalloturistien osalta tapahtunutta tilannetta erittäin surullisena.
– Kieltämättä hieman ihmetystä on herättänyt, että kun länsirajalla voidaan laittaa pakkotestaukset voimaan, niin itärajalla sitä ei saatu aikaiseksi. Toivotaan, ettei tuo deltavariantti ole päässyt laajasti leviämään Suomeen, sikäli tässä ollaan erittäin vakavan tilanteen äärellä.
Kulmuni arvioi, ettei nyt säädettävä laki vielä pelasta talvimatkailua.
– On tietenkin ihan selvää, että jos tulee joulumatkalle tänne kolmeksi neljäksi päivää, niin ei sitä voi olla koko matkaa karanteenissa.
Kulmuni muistutti, että laki on kuitenkin vain määräaikainen.
– Me emme vielä tiedä, mitä syksy tuo tullessaan. Nyt on tietenkin tärkeää, että korona ei enää nousisi tai deltavirus ei enää sitten laajenisi Suomessa, jotta todella pystyisimme joulumatkailua ja talvikautta toteuttamaan tässä maassa, hän painotti.
Kokoomuksen Timo Heinonen sosiaali- ja terveysvaliokunnan keskustalaista puheenjohtajaa Markus Lohta eduskunnalle kuuluvan vallan käyttämisestä asiassa.
– Valta kuuluu Suomen eduskunnalle eikä yhdelle ministerille tai ministeriölle taikka yhdelle tai kahdelle virkamiehelle. Eduskunnan tehtävä on säätää lakia ja käyttää sitä valtaa. Kiitos tästä keskustalle, että olette puolustaneet tätä eduskunnan asemaa hyvällä tavalla puheenjohtaja Lohen johdolla.
Heinonen olisi toivonut, että terveydestä vastaava ministeri Krista Kiuru (sd.) olisi ollut eduskunnassa selvittämässä, miten jalkapalloturistien kanssa itärajalla pääsi käymään näin. Heinosen mukaan tiedossa oli, että Venäjälle ei kukaan halua jäädä ja sieltä tullaan myös takaisin.
– Ja siitä huolimatta tilanteen annettiin mennä tämänlaiseksi.
Kokoomusedustajan mukaan päävastuu tapahtuneesta on tietenkin Venäjälle menneillä suomalaisilla, mutta viranomaisten toimimiseen heille annetuilla ohjeilla pitää voida luottaa.
Heinonen sanoi siksi odottaneensa, että ministeri Kiuru olisi ollut kantamassa salissa vastuuta tästäkin tapahtumasta täällä.
– Tuntuu, että silloin kun niitä onnistumisia tapahtuu, niin silloin kyllä ollaan mielellään niistä puhumassa, mutta silloin kun tapahtuu tämäntyyppisiä erittäin ikäviä ja valitettavia tapahtumia, niin silloin mielellään katsotaan vain eteenpäin, Heinonen näpäytti.