Israelin kohtelusta nousi poru eduskunnassa – "Tämä on tekopyhää!"
Eduskunnan ulko- ja turvallisuuspoliittisessa keskustelussa ei jäänyt epäselväksi, että vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit näkevät Israelin viimeaikaiset toimet ja maan kansainvälisen kohtelun hyvin eri valossa.
Kansanedustaja Peter Östman katsoi kristillisdemokraattien ryhmäpuheessa, että kansainvälisen yhteistyön heikkoudet näkyvät erityisen selkeästi Lähi-idän konflikteissa.
Östman moitti muun muassa YK:ta ja EU:ta siitä, että järjestöt tuomitsevat Israelin toimet liian yksipuolisesti ja ummistavat silmänsä muiden rikoksilta.
– Toukokuussa Hamas ja muut palestiinalaiset terrorijärjestöt ampuivat yli 4000 rakettia ja ohjusta summittaisesti Israelin siviiliasutuksiin. Vain Israelin vastatoimet tuomittiin laajasti poliittisten päättäjien ja median toimesta.
Östman hämmästeli, miten Lähi-idän ainoaa demokratiaa syytetään ihmisoikeusrikoksista, mutta kansainvälinen yhteisö ei kuitenkaan kykene tuomitsemaan esimerkiksi Kiinan, Iranin ja Saudi-Arabian toimia.
– Tämä on tekopyhää!
Östman sai puheilleen ymmärrystä perussuomalaisten ryhmäpomo Ville Taviolta, jonka mielestä Suomen tulisi tiivistää yhteistyötä Israelin kanssa.
Vasemmistoliiton ryhmänjohtaja Paavo Arhinmäki vaati Suomelta toimia, jotta palestiinalaisten ihmisoikeuksien polkeminen saataisiin loppumaan.
Arhinmäen mukaan ihmisoikeusperustaisuudelle rakentuva ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko edellyttää Suomelta linjakkuutta.
– Suomen täytyy pitää esillä uiguurien sortotoimet Kiinassa ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintä Venäjällä. Emme saa unohtaa Marokon miehitystä Länsi-Saharassa emmekä sotilasjuntan julmuuksia Myanmarissa. Suomen on toimittava palestiinalaisten ihmisoikeuksien polkemisen lopettamiseksi ja tuomittava Turkin ja Iranin kurdien sorto.
Arhinmäki komppasi Östmania siinä, että Suomen tulee puuttua Kiinan, Iranin ja Saudi-Arabian kaltaisten maiden ihmisoikeusloukkauksiin.
– Mutta yhtä lailla meidän pitää puuttua loukkauksiin muuallakin.
– Israelin siirtokunnat ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia.
Myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) osallistui Israel-keskusteluun.
Hänen mukaansa Suomi asettui viimeisimmässä konfliktissa tukevasti puolustamaan Israelin oikeutta puolustautua.
– En tiedä, voiko sitä vahvemmin sanoa. Suomi totesi ensimmäisessä kannanotossaan, että Israelin valtiolla on oikeus suojella kansalaisiaan terroristisilta iskuilta.