Hyrr, hyytävä lento! – tästä saavutuksesta jo 95 vuotta

Historia

Norjalainen Roald Amundsen muistetaan naparetkeilijänä, joka saavutti retkikuntansa kanssa etelänavan ensimmäistä kertaa maailman historiassa 14. joulukuuta 1911.

Amundsen teki historiaa myös vastakkaisessa maailmankolkassa 15 vuotta myöhemmin.

Hän yritti jo 1925 uhkarohkeaa temppua pohjoisnavalla. Hän varusti lentoveneet matkaan tarkoituksena lentää ensimmäisenä ihmisenä pohjoisnavan yli. Tämä ei kuitenkaan onnistunut, vaan Amundsen joutui kääntymään takaisin Huippuvuorten jälkeen teknisten ongelmien vuoksi.

Eipä rohkelikon pää siitä kylmennyt. Vuonna 1926 hän varusti retkikunnan, joka lensi nyt ilmalaiva Norgella kohti maailman pohjoista napaa.

Aluksen rakentaja oli italialainen insinööri Umberto Nobile, joka toimi aluksen kapteenina retkellä. Navigoijana toimi norjalainen Hjalmar Riiser-Larsen, joiden lisäksi matkalla oli mukana kuusi norjalaista, viisi italialaista ja ruotsalainenkin huimapää.

Matka oli menestys. Ilmalaiva lähti 11. toukokuuta liikkeelle Norjan Ny-Ålesundista, ja saavutti 16 tunnin jälkeen pohjoisnavan, 12. toukokuuta. Ylityksen todisti saapuminen Yhdysvaltojen osavaltio Alaskaan, Tellerin kaupunkiin 72 tuntia lähdöstä.

Muutama vuosi myöhemmin, kesäkuussa 1928 Nobilen Italia-ilmalaiva syöksyi jäihin Huippuvuorten lähellä. Myös Amundsen lähti pelastusretkelle lentoveneellään. Hän kuitenkin katosi matkallaan, eikä häntä koskaan löydetty. Lentokone oli joutunut todennäköisesti sumuun Barentsinmeren yllä ja syöksynyt mereen. Amundsen oli 55-vuotias. Nobile pelastui ja eli 93 vuoden korkeaan ikään.