Husin Järvinen Ilta-Sanomille: Rajoitustoimia pitäisi purkaa pian – "Niiltä putoaa pohja ja peruste pois"

Infektioylikääkäri uskoo, että kaikille kansalaisille tullaan vielä antamaan kolmas rokote
Koronarokotukset

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) infektioylilääkäri Asko Järvinen uskoo, että kolmas koronarokoteannos tullaan vielä antamaan kaikille kansalaisille. Järvinen kommentoi asiaa Ilta-Sanomien haastattelussa.

Järvisen mukaan kolmannen koronarokotteen antamiseen kuluu kuitenkin vielä aikaa. Asiaan vaikuttaa myös rokotteiden saatavuus.

– Jos katsotaan, että nyt on rokotettu kahdeksan kuukautta ja väestöä on vielä rokottamatta, niin koko väestön rokotus tällä rokotustahdilla vie varmaan noin kymmenen kuukautta. Eli ennen kuin kolmas rokote voitaisiin koko väestölle tarjota, ollaan ainakin ensi kesässä, Järvinen sanoo lehdelle.

Hus vaati maanantaina pikaista kansallista päätöstä kolmannen rokotekierroksen aloittamisesta. Husin mukaan sote-alan ammattilaiset pitäisi sisällyttää ensivaiheessa rokotettaviin. Myös hoivakotien iäkkäiden asukkaiden, sairautensa vuoksi vaikealle taudille erittäin alttiiden ja yli 80-vuotiaiden tulisi Husin mukaan saada tehosteannokset mahdollisimman pian.

Järvisen mukaan näiden ryhmien rokottaminen kolmanteen kertaan ei vaikuttaisi merkittävästi epidemian laajempaan tukahduttamiseen, mutta riskiryhmiä suojaamisella voitaisiin pienentää vaikean taudin riskiä. Se taas mahdollistaisi rajoitustoimien purkamista.

– Ainakin taudin vaikeiden muotojen estämisen osalta rajoitustoimilta putoaa pohja ja peruste pois, Järvinen summaa.

Tällä hetkellä tärkeintä on kuitenkin Järvisen mukaan keskittyä mahdollisimman monen suomalaisen rokottamiseen kahteen kertaan.

Kahden rokotteen teho on yhä kattava ja se pienentää huomattavasti mahdollisuutta sairastua vaikeaan tautimuotoon. Järvisen mukaan rajoituksia pitäisikin ryhtyä pian purkamaan asteittain.

– Rokotusten edetessä perusteet ja välttämättömyys rajoitustoimenpiteiden ylläpitämiselle käyvät vähitellen vähäisemmiksi. Aika ei varmaan ole ihan vielä, mutta alkusyksyn aikana, hän sanoo.