Yle: Koronarokotteen aiheuttamia vahinkoilmoituksia on tullut noin 400 – "Määrä ei ole yllättävä"

Koronarokote

Suomessa on tehty viime viikon loppuun mennessä 399 koronarokotteen aiheuttamaa vahinkoilmoitusta, kertoo Suomen keskinäisen lääkevahinkoyhtiön toimitusjohtaja Tiina Hellgren Ylelle.

Hellgrenin mukaan vahinkoilmoituksia koskevia päätöksiä on tähän mennessä tehty 174. Niistä myönteisiä päätöksiä on 86 ja kielteisiä 88.

Vahinkoilmoitusten määrä ei ole Hellgrenin mukaan yllättävä, kun sen suhteuttaa annettujen koronarokotteiden määrään. Suomessa on annettu tähän mennessä 6,7 miljoonaa rokoteannosta.

Korvauksia on maksettu koronarokotteille tyypillisistä haitoista kuten erilaisista lihas- ja nivelkivuista, allergisista reaktioista ja imusolmukkeiden turpoamisista.

– Myös eräistä muista yksittäisistä syistä korvausta on maksettu, mutta tietosuojasyistä näitä ei voi vielä avata, koska tapauksia on niin vähän, Hellgren sanoo Ylelle.

Vaxzevria-rokotteesta johtuvista veren hyytymishäiriön aiheuttamista veritulpista on tullut kuusi vahinkoilmoitusta. Niistä viidessä on tehty myönteinen päätös. Yhden käsittely on vielä kesken.

– Kuolemantapauksiin liittyviä ilmoituksia on tehty alle viisi, joten näitä tapauksia me emme valitettavasti voi käsitellä julkisuudessa.

Vakavista, tuntemattomista haittavaikutuksista ei ole Hellgrenin mukaan tullut vahinkoilmoituksia.