Naispoliitikko julkaisi kuvan pyykkitelineen ääreltä – juhlisti lasikaton rikkomista

Ruotsi

Ruotsin keskustan puheenjohtaja Annie Lööf julkaisi maanantai-iltana instragramissa kuvan, jossa hänen taustallaan näkyy pyykkiteline täynnä kuivuvaa pyykkiä.

– Pyykki saa roikkua huomiseen asti, Lööf kirjoittaa.

Päivityksen teema ei kuitenkaan ollut pyykki tai poliitikon kiireinen arki, vaan Lööf kertoi pyykin jäävän telineeseen merkittävän juhlapäivän vuoksi. Ruotsissa järjestettiin maanantai-iltana juhlakonsertti maan 100-vuotiaan demokratian kunniaksi.

Ruotsin valtiopäivien nettisivujen mukaan demokratian lasketaan saaneen Ruotsissa lopullisen läpimurron vuonna 1921, kun valtiopäiville valittiin vaaleissa ensimmäisen kerran naispuolisia kansanedustajia. Valtiopäiville valittiin tuolloin viisi naista.

Päätös sekä naisia että miehiä koskevasta yleisestä ja yhtäläisestä äänioikeudesta oli tehty jo vuonna 1919.

– Demokratia on todellakin juhlimisen arvoista, Lööf kirjoittaa päivityksessään.

Ruotsalainen keskustajohtaja kuitenkin huomauttaa, että vaikka Ruotsi on tänä päivänä yksi sukupuolten tasa-arvon kärkimaita, tehtävää sen korjaamiseksi riittää edelleen.

Lööfin mukaan naisia nähdään esimerkiksi paljon harvemmin yritysjohtajina kuin miehiä. Lööf kertoi myös pitävänsä huolestuttavana nuorten naisten kokemien seksuaalirikosten määrää. Sitä on hänen mukaansa täysin mahdotonta hyväksyä.

Lööf myös muistutti, että naiset tekevät edelleen enemmän kotitöitä ja pitävät enemmän perhevapaita.

– Nyt on aika jatkaa työtä ja lisätä vauhtia. Vielä on paljon lasikattoja rikkomatta, Lööf summaa kirjoituksensa lopuksi.

Keskusta (Centerpartiet) on Ruotsin valtiopäivien neljänneksi suurin puolue. Sillä on 31 kansanedustajaa.

Lööf, 39, on johtanut Ruotsin keskustaa vuodesta 2011 lähtien.

Lööfillä on miehensä Carl-Johan Lööfin kanssa kaksi lasta.