HS-mielipide: Tutkimusjohtaja ehdottaa Suomeen äänestysvelvollisuutta – "Voisi olla samankaltainen velvoite kuin veroilmoituksen jättäminen"

Äänestäminen

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Juho Rahkonen on huolissaan kuntavaalien matalaksi jääneestä äänestysaktiivisuudesta.

Yhtenä ratkaisuna Rahkonen esittää äänestysvelvollisuuden käyttöönottoa.

– Äänestäminen voisi olla samankaltainen velvoite kuin veroilmoituksen jättäminen, hän ehdottaa Helsingin Sanomien mielipidepalstalla.

Suomalainen demokratia on Rahkosen mukaan kriisiytymässä, koska nuoret näyttävät kuntavaalien perusteella olevan vanhempiakin laiskempia äänestäjiä.

– Lähitulevaisuudessa saattaa olla edessä tilanne, jossa enää alle puolet äänioikeutetuista äänestää. Jo nyt kehnon äänestysprosentin johdosta voidaan kysyä, toteutuuko vaaleissa kansan tahto, yhteiskuntatieteiden tohtori toteaa.

Äänestysvelvollisuus on maailmalla varsin harvinainen ratkaisu. Se voisi Rahkosen mukaan kuitenkin toimia Suomen kaltaisessa korkean luottamuksen maassa.

– Varsinaista rangaistusta ei äänestämättä jättämisestä tarvitsisi antaa eikä syytteitä nostaa, sillä korona-aika on osoittanut, että suomalaiset ottavat helposti viranomaisten suosituksetkin velvoittavina.

Tutkimusjohtaja on varma, että lakisääteisellä velvollisuudella saataisiin pysäytettyä äänestysaktiivisuuden lasku ja jopa käännettyä se nousuun.

– Näin äänestystulos heijastelisi nykyistä kattavammin väestön mielipiteitä, jolloin vaikeidenkin päätösten tekeminen olisi vankemmalla pohjalla, hän kirjoittaa.