HS-gallup: Enemmistö suomalaisista äänestäisi yhä EU-jäsenyyden puolesta – valtaosan mielestä yhteisvaluutasta enemmän hyötyä kuin haittaa

Gallup

Enemmistö suomalaisista äänestäisi edelleen Suomen EU-jäsenyyden puolesta. Valtaosa katsoo myös, että yhteis­valuutta eurosta on Suomelle enemmän hyötyä kuin haittaa, käy ilmi tuoreesta HS-gallupista.

Kyselyn mukaan EU-jäsenyyden puolesta äänestäisi 62 prosenttia vastaajista ja sitä vastaan 24 prosenttia. 14 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa.

Vuonna 1994 liittymisen puolesta äänesti 56,9 prosenttia ja sitä vastaan 43,1 prosenttia.

EU-JÄSENYYDEN kannatus vaihteli kyselyn mukaan selvästi väestöryhmien välillä.

Yli 60- ja alle 30-vuotiaat suhtautuivat jäsenyyteen myönteisemmin, kun taas kriittisimpiä olivat 40–49-vuotiaat.

Pääkaupunkiseudulla oltiin EU-myönteisempiä kuin maaseudulla. Samoin korkeammin koulutetut ja hyvätuloisemmat olivat voimakkaammin EU:n kannalla kuin vähän koulutetut ja pienituloiset.

Puolueittain tarkasteltuna yli 80 prosenttia vihreiden, kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien kannattajista antaisi tukensa EU-jäsenyydelle. Vasemmisto­liiton kohdalla lukema oli 72 prosenttia ja keskustan 69 prosenttia.

Perussuomalaisten kannattajista vain 18 prosenttia äänestäisi Suomen jäsenyyden puolesta. 68 prosenttia heistä äänestäisi jäsenyydelle ei.

Yhteensä 68 prosenttia vastaajista oli täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että yhteisvaluutta eurosta on Suomelle enemmän hyöytä tai kuin haittaa.

Suurin piirtein sama osuus ei halunnut, että toimivaltaa siirrettäisiin nykyistä laajemmin unionille.

Samaan aikaan niukka enemmistö (53 prosenttia) piti hyvänä, että heikommassa asemassa olevia EU-maita tuetaan.

Tuki yhteisvaluutta eurolle oli vahvinta kokoomuksessa ja sosiaali­demokraateissa. Kriittisimmin euron hyötyihin suhtautuivat odotetusti perussuomalaiset.

Kommentit (2)

 • VäYRYNEN PAAVO

  Suomenmaan uutisjutussa jää kovin vähäiselle huomiolle HS:n mielipidemittauksen mielestäni tärkein tulos, jonka mukaan valtaosa vastanneista ei hyväksy päätösvallan siirtämistä jäsenvaltioilta Euroopan unionille.

  Tämä on tärkeää sen vuoksi, että on vireillä useita ratkaisuja, joilla päätösvaltaa jälleen siirrettäisiin jäsenmaista unionille.

  Kirjoitin tästä blogin ”Suomen kansan enemmistö tukee itsenäisyyden puolustamista”:

  ”Helsingin Sanomat julkaisi eilen tuloksia mielipidetutkimuksesta, jonka mukaan 66 prosenttia suomalaisista ei halua siirtää nykyistä enemmän toimivaltaa Euroopan unionille. Vain pieni vähemmistö kannatti sitä, että nykyistä useammista asioista pitäisi päättää Euroopan eikä Suomen tasolla.

  Ilmeisesti enemmistö olisi vastannut kannattavansa päätösvallan siirtämistä takaisin kansalliselle tasolle, jos tätäkin olisi kysytty.

  Päätöksenteon palauttaminen on vaikeaa. Siksi olisi aluksi pysäytettävä päätösvallan siirtäminen EU:lle. Sen jälkeen olisi aloitettava sen osittainen palauttaminen kansalliselle tasolle.”

  Juttu on luettavissa kokonaisuudessaan Uuden Suomen Puheenvuoro-palstalta

  https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/paavovayrynen/suomen-kansan-enemmisto-tukee-itsenaisyyden-puolustamista/

  ja kotisivuni blogiarkistosta

  https://www.paavovayrynen.fi/2021/07/20/suomen-kansan-enemmisto-tukee-itsenaisyyden-puolustamista/.

  Paavo Väyrynen

 • Lukija90

  Paavo oikeassa taas kerran pitkällä sihdillä,johon ei nykyiset eivätkä juuri aiemmatkaan kepujohtajat kyenneet. Vain isot,laajat kuviot ajassa merkkaa,jos niitä kykenee näkemään. HS uutisoi suomalaisten tykkäävän eurosta,kun suurin osa taloudesta tietämätöntä kansaa aistii euron vain helppona matkavaluuttana. Kevyet on kyselyt ja sen johtopäätökset ja Suomi kärsii.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen