Historia | Yksi potkaisu ja Aleksei oli ihmiskunnan ensimmäinen keskellä pimeyttä – Sitten meinasi iskeä katastrofi
Joskus yksi potkaisu riittää tekemään koko ihmiskunnan kannalta merkittävän siirron. Sellainen sattui vuonna 1965 neuvostoliittolaisen Aleksei Leonovin kohdalle.
18. maaliskuuta 1965 hän vetäisi itsensä hellävaroen ulos Voshod-2-avaruusaluksesta ja potkaisi sen jalallaan aluksen kylkeä.
Leonov liukui avaruuteen. Hänet oli kytketty alukseen viisi metriä pitkällä nuoralla. Se hetki teki hänestä ihmiskunnan ensimmäisen henkilön, joka käveli avaruudessa.
Tapauksesta on kulunut tiistaina tasan 60 vuotta.
Edessä oli musteenmustaa pimeyttä, Leonov kuvasi vuonna 2015 uutistoimisto AFP:lle. Asiasta kertoi muun muassa Guardian.
– Tähtiä kaikkialla ja aurinko niin kirkas, että tuskin kestin sitä, hän summasi.
Artikkelin mukaan Leonov katseli hetken täydellisen pyöreää maapalloa, josta hän erotti muun muassa kotimaansa Neuvostoliiton.
– Se oli kaunista, hän sanoi.
Historiallinen hetki avaruuden aukottomassa hiljaisuudessa raportoitiin nopeasti Maahan.
Aluksen ulkopuolella ollessaan Leonov kuuli aluksen toisen lentäjän Pavel Beljajevin sanovan radioon:
– Tämä on Almaz-1. Mies on mennyt ulos avaruuteen.
Almaz-1 oli lennon koodinimi. Tapausta seurasivat miljoonat ihmiset radioiden ja televisioiden välityksellä.
Kaikkiaan Leonovin avaruuskävely kesti 12 minuuttia.
Sitten meinasi tapahtua katastrofi.
Kun Leonovin oli aika palata takaisin alukseen, hän huomasi avaruuspukunsa pullistuneen ilmanpaineen vuoksi niin paksuksi, ettei hän pystynyt enää kulkemaan takaisin avaruusaluksen ilmalukkoon.
Kosmoksessa kelluvan Leonovin tunnelmat vaihtuivat euforiasta ahdistukseen, Guardianin julkaisemassa artikkelissa kuvataan.
Leonov päätti kokeilla riskaabelia keinoa. Hän valutti sysimustan avaruuden pimeydessä osan avaruuspukunsa hapesta pois. Sen jälkeen hän onnistui puskemaan itsensä vaivoin ilmalukkoon. Ensin pää, sitten vasta jalat.
Haasteet eivät kuitenkaan loppuneet siihen.
Kun paluumatka oli vihdoin valmis alkamaan, Leonov ja Beljajev huomasuvat, ettei aluksen automaattinen paluuohjausjärjestelmä toiminut. Kaksikon täytyi ohjata alus manuaalisesti Maahan.
He laskeutuivat lumisille Ural-vuorille noin 2 000 kilometrin päähän Kazakstanista. Siellä sijaitsi aluksen alkuperäinen suunniteltu laskeutumispaikka.
– Odotimme pelastusta kolme päivää metsässä. Neuvostoliiton radio ilmoitti, että olimme lomalla lennon jälkeen, Leonov kertoi Guardianin artikkelin mukaan.
Leonov onnistui tekemään avaruuskävelynsä keskellä kylmän sodan kiivainta Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välistä avaruuskilpailua.
Neuvostoliittolaiset voittivat yhdysvaltalaiset ensimmäisessä avaruuskävelyssä noin 10 viikon etunojalla.
Yhdysvallat kuitenkin voitti kilpailun siitä, kuka kävelee ensimmäisenä kuussa. Sen teki amerikkalainen Neil Armstrong vuonna 1969.
Vuonna 1975 Leonov toimi Neuvostoliiton kosmonauttien komentajana lennolla, joka tehtiin ensimmäistä kertaa yhdessä Yhdysvaltojen astronauttien kanssa.
Tuo avaruusoperaatio oli eräänlainen leikkauspiste Neuvostoliiton ja Yhdysvaltain väliselle avaruuskilpailulle. Siitä alkoi avaruuskisan liennytysvaihe.
Leonov kuoli vuonna 2019.