Hallitus sai budjetista kovaa runtua oppositiolta – Kurvinen vertasi Orpoa pölynimurikauppiaaseen
Pääministeri Petteri Orpon (kok.) oikeistohallitus sai eduskunnan kyselytunnilla oppositiolta kovaa höyhennystä budjettiriihen aikaansaannoksista.
Suurin oppositioryhmä SDP tiukkasi Orpolta kyselytunnin alkajaisiksi, kuinka eriarvoistavaa politiikkaa harjoittavan ja heikoimmilta leikkaavan hallituksen pääministeri aikoo huolehtia kansakunnan eheydestä.
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen huomautti, että suomalaiset arvostavat rehellisyyttä ja avoimuutta.
– Te olitte budjettiriihen infossa vähän kuin vanha ostoskanavan pölynimurin myyntitykki. Kaikkea hienoa, fantastista, upeaa oli budjetissa, mutta isot leikkaukset jätitte kertomatta. Se ei ole kovin tyylikästä eikä mielestäni oikein sivistysvaltion politiikkaan sopivaa, Kurvinen paahtoi.
Kurvinen sanoi valtiovarainministeri Riikka Purralle (ps.) pitävänsä hallituksen veropolitiikkaa outona.
– Kevennätte puolella miljardilla verotusta ja sillä syvennätte alijäämää, joka on nyt ensi vuodellekin 11 miljardia, ja lähes 50 miljardia aiotte ottaa lisää velkaa tällä vaalikaudella.
Kurvinen muistutti, että samalla hallitus kiristää kiinteistöveroa, kiristää autolla töihin matkaavien verotusta, pienimpien yritysten arvonlisäveroa, lääkkeitten verotusta, mutta keventää kaikista suurituloisimpien verotusta.
– Pidättekö tätä järkevänä veropolitiikkana?
Keskustaryhmyri siteerasi myös kokoomuksen viimekeväistä vaalimainosta, jossa julistettiin velaksi elämisen loppuvan.
– Ilmeisesti maalis-huhtikuussa 2023 oli oikea aika lopettaa velaksi eläminen, mutta enää ei ole oikea aika lopettaa velaksi elämistä. 50 miljardia lisää velkaa, pääministeri Orpo, valtiovarainministeri Purra, te olette ottamassa, Kurvinen napautti.
Purra vastasi, että osaa veroista hallitus tosiaan kiristää ja osaa löysää.
– Se, mitä viivan alle jää, on, että tämä hallitus ei omilla toimillaan nosta kokonaisveroastetta.
Purran mukaan suurituloisten solidaarisuusveron alarajan nostamisen kustannus on reilu 60 miljoonaa euroa.
– Voitte ilossa suin katsella sitä hallitusohjelman verotaulukkoa sieltä lopusta ja verrata tätä niihin muihin veroihin, Purra kuittasi.
Keskustan Anne Kalmari kyseli Purralta, millaisen automatkavähennyksen hallituspuolueet ovat oikein tehneet ja syytti perussuomalaisia vaalilupausten pettämisestä.
– Te, perussuomalaiset, sanoitte, että kun nousette valtaan, polttoaineen hinta tippuu 1,50 euroon. Nyt se on yli 2 euroa eikä tule lähellekään sinne tippumaan. Samoin todettiin kokoomuksesta: bensan hinta tulee tippumaan roimasti.
Purra huomautti, että hallitus alentaa ensi vuonna polttoaineiden verotusta 160 miljoonaa ja vähentää polttoaineverotuksen CO2-komponentin veroa.
– Tämä hallitus laskee autoveroa nimenomaan vanhaan kantaan bensiini- ja dieselautoihin ja, mikä tärkeintä, tämä hallitus ei tätä jakeluvelvoitetta tee siinä määrin kuin teidän hallituksenne halusi tehdä.
Purran mukaan työmatkakulujen omavastuuosuus nousee kyllä 750:stä 900 euroon, koska sitä on nostettu viimeksi vuonna 2015 ja vähennyksen on tarkoitus nimenomaan tukea pitkää matkaa töihin ajavia.
– Mutta tällä hetkellä kun hinnat ovat nousseet, siitä on tullut jopa korvausväline HSL-alueella (pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen) kahden vyöhykkeen yli kulkevalle työmatkailijalle, ja tähän sitä ei ole tarkoitettu, Purra perusteli.
Keskustan Antti Kurvinen huomautti, että budjetissa ja hallitusohjelmassa on erittäin vähän kasvua ja työllisyyttä ruokkivia toimenpiteitä, mutta yksi hanke on erityissuojeluksessa: Turun tunnin juna.
– Siihen ollaan pätkimässä miljarditolkulla rahaa. Sillä voitaisiin korjata lukuisia alempiasteisia tieverkkoja, sillä voitaisiin korjata lukuisia rautateitä, juuri niitä perussuomalaisten Jani Mäkelän kuvaamia kepulaisia siltarumpuja, joista olemme erittäin ylpeitä.
Orpo selvitti, että rataosuus Espoon ja Lohjan välille on erittäin tärkeä Uudenmaan kehittämisen kannalta. Pääministerin mukaan hallitus jakaa infrarahoitusta muuallekin Suomeen.
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen näki, että budjettiriihen iso tarina on se, että velkaantumista ei kyetä taittamaan ja se jatkuu.
Toinen iso tarina on Tuppuraisen mukaan leikkaaminen ja leikkausten kohdentaminen yksipuolisesti vain kaikkein heikoimmassa asemassa jo entisestään oleville, tavallisille suomalaisille perheille, työttömille, vähävaraisille ihmisille.
– Ja se kolmas tarinan osa on se, että kaiken tämän keskellä niille kaikkein parhaimmassa tilanteessa oleville, niille kaikkein rikkaimmille, äveriäimmille, tarjoillaan ministeri Purran veroale, yksi historian suurimmista veronkevennyksistä — hyväosaisimmille, Tuppurainen summasi.