Ex-ministeri Savola tapasi Ukrainan poliittista johtoa Kiovassa – "Ukraina on valmis tulitaukoon ja kestävään rauhaan"
Kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mikko Savola (kesk.) vieraili sunnuntaina ja maanantaina Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa osana sotilasliitto Naton parlamentaarisen yleiskokouksen (NatoPA) viiden hengen valtuuskuntaa. Valtuuskunnassa oli mukana edustajat viidestä Nato-maasta.
Savola kertoo tiedotteessaan valtuuskunnan tavanneen Ukrainan korkeinta johtoa. Tapaamiset olivat pääministeri Denys Smythalin, ulkoministeri Andrii Sybinan, puolustusministeri Rustem Umerovin, puhemies Ruslan Stefantśukin, presidentin kanslian apulaisjohtaja Igor Zhovkan sekä joidenkin Ukrainan kansanedustajien kanssa.
Puolustusministerinäkin toimineen Savolan mukaan Ukrainassa on vahva tahto saada aikaan tulitauko ja pysyvä rauha.
– Ukraina on valmis tulitaukoon ja kestävään rauhaan. Rauhan on oltava sellainen, että se takaa Ukrainan itsemääräämisoikeuden päättää tulevaisuudessa omista turvallisuusratkaisuistaan, siinä menee punainen lanka jonka yli ei voi mennä ja jota myös meidän Ukrainan kumppaneina tulee tukea, näkee Savola.
Suomi saa Savolan mukaan kiitosta tuesta ja aloitteellisuudesta Ukrainan tukemisessa.
– Tapaamisissa korostui Suomen antama vahva tuki Ukrainalle sodan alkamisesta lähtien. Pohjoismaita pidetään luotettavina kumppaneina. Olemme tukeneet merkittävästi Ukrainaa eri tavoin ja tukemme tulee jatkumaan niin kauan kuin tarve on. Myös puolustusteollisuuden vahvistamisessa meidän kädenjälkemme näkyy muuta Eurooppaa vahvemmin.
– Tasavallan presidentti Alexander Stubbin johdolla tehtävä aktiivinen ote ja keskusteluyhteyksien pitäminen yllä kaikkiin liittolaisiimme on näkynyt tärkeällä tavalla rauhanpyrkimysten edistämisessä. Suomi pitää yllä aktiivista keskustelua kaikilla politiikan tasoilla, Savola korostaa.

Valtuuskunta vieraili tiedotteen mukaan myös kiovalaisessa sotavammasairaalassa tavaten haavoittuneita kuntoutuksessa olevia sotilaita. Savola kertoo kokemuksen olleen pysäyttävä.
Savolan mielestä Suomella voisi olla omaan kokemukseen pohjautuen vahva kumppanin rooli heidän jatkokuntoutukseensa liittyen.
– Tapaamillamme nuorilla miehillä oli ikää 20–40 vuotta. Osa oli menettänyt kädet, osa jalat, joku sokeutunut, kuuroutunut tai muuten haavoittunut. Ihmisiä joilla on elämä edessä ja jotka joutuvat elämään lopun ikänsä vammojensa kanssa.
– Meillä on Suomessa vahva asiantuntemus sotainvalidien kuntoutuksesta. Meidän viimeiset veteraanimme ovat nyt yli 100-vuotiaita. Ukraina elää toisin sanoen seuraavat 80 vuotta näiden ongelmien kanssa. Tässä voisi olla Suomelle kumppanin rooli heidän hoitamiseensa liittyen, Savola pohtii.
Savola kertoo muistuttaneensa myös sen tärkeydestä, että näitä miehiä ei jätetä yksin.
– He ovat uhranneet terveytensä omalle maalleen. Heitä tulee aina muistaa tästä.
NatoPA:n valtuuskunta vieraili Kiovassa myös viimeviikkoisen ohjusiskun kokeneella asuinalueella, kuuli viranomaisia ja kunnioitti uhrien muistoa. Vierailuun sisältyi myös juhlaistunto parlamentti Verh’ovna Radassa sekä yritysvierailu ja Nobel-voittaja Oleksandra Matviitšukin tapaaminen.