EVAn analyysi: Osaajien houkuttelu Suomeen edellyttää uutta työnhakuviisumia

Työperäinen maahanmuutto

 Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn tuoreen analyysin mukaan Suomen kannattaa siirtyä työperäisen maahanmuuton tavoittelusta osaamisperusteiseen maahanmuuttoon.

Osaamisperusteisessa maahanmuutossa arvioidaan maahan pyrkijän todennäköisyyksiä työllistyä tai työllistää, kirjoittavat ekonomisti Sanna Kurronen ja konsultti Jussi Pyykkönen EVA Analyysissa Jäähyväiset nuivuudelle.

He ehdottavat uutta työnhakuviisumia, joka mahdollistaa työn hakemisen ja tekemisen sekä yritystoiminnan käynnistämisen, muttei oikeuta sosiaaliturvaan. Työnhakuviisumi on mahdollista saada, jos on riittävä koulutus, osaaminen tai työhistoria.

– Suomalaisten hyvinvoinnin parantaminen edellyttää lisää työllisiä. Koska työikäinen väestö supistuu, välttämätön tapa lisätä työllisten määrää on osaamisperusteisen maahanmuuton lisääminen, Kurronen sanoo tiedotteessa.

Kurronen ja Pyykkönen ehdottavat kymmenen kohdan ohjelmaa, jolla Suomeen saadaan 100 000 uutta työllistä.

Työnhakuviisumin lisäksi he ehdottavat opiskelijoiden houkuttelemista Suomeen, osaajien houkuttelemista Suomen lähialueilta ja EU:sta, kielivaatimuksien höllentämistä, kotouttamista työelämässä kurssien sijaan, maahanmuuttajataustaisten lasten koulutukseen satsaamista, pakolaistaustaisten työkyvyn vahvistamista, naisten työllisyyden hyötyjen korostamista, kotihoidon tuen poistamista ja yhteiskunnallisen osallistumisen helpottamista.

– Osaajista kilpailevat maailmalla kaikki muutkin, joten Suomen on keskityttävä tekemään Suomeen muutto mahdollisimman helpoksi osaajille ja edistettävä perheiden viihtymistä”, sanoo Pyykkönen.