EU-ohjaksiin tarttunut Hollanti perää tuloksia pakolaiskriisin hoidossa

EU-haasteet

Pakolaiskriisi ja terrorismin torjunta hallitsevat Euroopan unionin asialistaa myös seuraavat puoli vuotta.

Hollannin pääministeri Mark Rutte linjasi maansa juuri alkaneen EU-puheenjohtajakauden pääaiheita tänään Amsterdamissa. Rutte kuvaili Hollantia käytännönläheiseksi maaksi, joka tähtää suurten visioiden sijaan konkreettisiin tuloksiin.

Rutte edellytti EU-maita pitämään kiinni yhteisistä sitoumuksista. Pakolaiskriisin hoidossa perusongelmaksi on muodostunut se, että yhteisesti sovittuja päätöksiä ei ole pantu toimeen.

Pääministeri sanoi odottavansa tuloksia kolmella sektorilla. Ensinnäkin Eurooppaan saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä on saatava selvään laskuun.

– Emme voi jatkaa nykyisillä lukumäärillä, Rutte sanoi tiedotustilaisuudessa.

Lisäksi EU-maiden olisi jaettava tasaisemmin vastuuta kriisinhoidosta. Etenkin Itä-Euroopan maat ovat nousseet yhä voimakkaammin vastustamaan EU-tason päätöksiä kuten turvapaikanhakijoiden siirtoja jäsenmaasta toiseen.

Kolmanneksi Rutte korosti sitä, että turvapaikanhakijoille on luotava kunnolliset vastaanotto-olot kussakin jäsenmaassa.

Lisähaasteita alkuvuodelle tuovat EU-suhteensa kanssa kipuileva Britannia sekä Puolan uusi hallitus, joka on pannut pikavauhtia toimeen EU:ta huolestuttavia lakihankkeita.

Puolan konservatiivihallitus on ottanut uudistuksillaan tiukemman otteen maan mediasta ja oikeuslaitoksesta. EU-komissiossa pelätään, että toimet uhkaavat unionin perusarvoja kuten oikeusvaltioperiaatetta ja demokratiaa.

Vastaavaa keskustelua on käyty Unkarin kohdalla.

– Yksi eurooppalaisen yhteistyön suurimpia menestyksiä viimeisen 25 vuoden aikana on ollut uusien Itä- ja Keski-Euroopan jäsenmaiden siirtyminen diktatuurista demokratiaan. Oikeusvaltion ja ihmisoikeuksien suojelu EU-maissa on meidän kaikkien vastuulla, sanoi komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans Amsterdamissa.

Puolan hallitus on tyrmännyt komission kritiikin ja huomauttanut, että sillä on maansa äänestäjien enemmistön tuki takanaan.