Etelä-Karjalassa uskotaan keskustalaisten läpimenoon pieniltä paikkakunnilta – gallupeista myönteistä pöhinää vaaliteltoille

Aluevaalit

Etelä-Karjalassa maakuntalehti esitteli jonkin aikaa sitten näkemystä, jonka mukaan maakunnan 59 valtuutetusta 48 olisi Lappeenrannan alueelta, yhdeksän Imatralta ja maalaiskunnista pystyisi aluevaltuustoon ponnistamaan vain kaksi ehdokasta.

Karjalan piirin toiminnanjohtaja Matti Kuittinen ei allekirjoita tätä näkemystä. Etelä-Karjala on vahvaa keskusta-aluetta ja Kuittinen uskoo nimenomaan keskustan ehdokkaita pääsevän läpi myös pienemmiltä paikkakunnilta.

Perjantaina keskusten vaaliteltoilla oli Etelä-Karjalassa myönteistä pöhinää ja innostusta; onhan keskustan kannatus gallupeissa vihdoin noussut yli 17 prosenttiin.

Maakunnassa aluevaalit vaikuttavat kiinnostavan väkeä, sillä vain Satakunnassa äänestettiin ennakkoon Etelä-Karjalaa vilkkaammin.

Joutsenossa vaaliteltalla Tuula Partanen seurasi vaalikampanjointia sivusta.

40 vuotta kuntapolitiikassa mukana ollut Partanen on jättäytynyt luottamustehtävistään järjestelmällisesti. Sosiaali- ja terveysasiat ovat hänelle tuttuja työelämän kautta.

– Oli virhe ajaa alas kuntien vuodeosastot, Partanen sanoo. Vanhuksia on  joutunut pahimmillaan kodista ambulanssilla päivystykseen ja takaisin kotiin -kierteeseen.

– Tämä järjestelmä ei yksinkertaisesti toimi, Partanen antaa tuleville aluevaltuutetuille mietittävää.

Joutseno kuuluu Lappeenrantaan. Joutsenon alueelta keskustalta on kuusi ehdokasta.

– Pärjätäkseen näissä vaaleissa ehdokkaan tarvitsee olla tunnettu, se on kaiken a ja o, ehdokas Riitta Munnukka toteaa.

Läpimenolle pieniltä paikkakunnilta tarvitaan äänien keskittämistä.

Joutsenolainen ehdokas Veikko Ahtiainen pitää tärkeänä, että joutsenolaisia pääsee aluevaltuustoon, vaikka ollaankin osa Lappeenrantaa.

– Joutsenolaisille on tärkeää, että oma hyvinvointiasema säilyy.

Veikko Ahtiainen on perunanviljelijä ja jakoi vaaliteltalla maistiaisia. Ahtiainen kertoi saaneensa kymmenkunta puhelua kuntalaisilta, jotka halusivat tarkennusta, mistä aluevaaleissa on kysymys. (Kuva. Päivi Vento)

Toiminnanjohtaja Matti Kuittinen kertoi vaalien aiheuttaneen teknisen loikan toimintatapoihin, esimerkiksi ehdokasjoukon teams -kokoontumiset.

– Meidän piirissä puolueen ehdokkaat ovat olleet toistensa kanssa tekemisissä enemmän kuin koskaan ennen missään vaaleissa.

– Nyt aluevaalit olivat uutta ja erilaista. Seuraavan kerran nämä järjestetään kuntavaalien kanssa samaan aikaan, niistä muodostuu kokonaisvaltaiset lähipalveluvaalit, toiminnanjohtaja visioi jo tulevaa.