"En jaksa esittää teatteria" – Keskusta aikoo jatkaa rakentavaa oppositiopolitiikkaa
Keskustan tuore puoluejohto pani merkille, että keskustalaisilla oli vapautunut tunnelma puoluekokouksessa Turussa.
– Puolueista sanotaan, että kun ne siirtyvät oppositioon, alkaa vähän hiljainen, lakastunut kausi, että voi, miten meidän kävi. Minusta keskustalla on vähän päinvastainen tunnelma, puheenjohtaja Annika Saarikko sanoi tiedotustilaisuudessa kokouspäivän päätteeksi.
– Jollain tavalla tämä uusi tilanne on tehnyt tunnelmasta vapautuneen.
– Kyllähän täällä henki on päällä, varapuheenjohtaja Petri Honkonen myötäilee.
Honkonen huomauttaa, että ylimääräiseksi puoluekokoukseksi väkeä tuli paikalle paljon. Kokoukseen ilmoittautuneita oli noin 1 700.
Varapuheenjohtaja Markus Lohi totesi, että vielä reilu vuosi sitten pidetyssä Lappeenrannan puoluekokouksessa osalla oli siipi maassa hallituksen päätöksistä ja keskustan hallituskumppaneista.
– Nyt ei ketään ahdistanut, että olemme hallituksessa tekemässä hankalia päätöksiä, Lohi naurahtaa.
Saarikko toivoo, että seuraavassa vaiheessa keskustalaiset ryhtyvät pohtimaan syvällisesti keskustan politiikan suuntaa.
Juuri valitun keskustan varapuheenjohtajan Hilkka Kempin mielestä keskustalla on annettavaa etenkin perhepolitiikkaan ja myös siihen kytkeytyvään talouskasvuun.
– Keskustalta löytyy parhaimmat eväät pitää perheiden puolta ja pitää työperäisen maahanmuuton puolta, johon hallitus tarjoaa hirvittävää maailmankuvaa.
Saarikko korostaa keskustan olevan ihmisyyspuolue, ja se tarkoittaa erilaisten ihmisten rinnakkaiseloa.
– Voi tuntua, että tuo on itsestäänselvää. Mutta kun sille uhraa kaksi ajatusta, niin ei se ole ihan niin itsestäänselvää.
– Hirvittävän moni asia ajaa meitä tällä hetkellä kauemmas toisistamme, ja siksi sitä vastaan pitää ääneenlausutusti taistella, Saarikko sanoo.
Keskusta on ilmoittanut tukevansa järkeväksi katsomiaan hallituksen esityksiä. Saarikon mukaan keskustasta ei saa puoluetta, joka on jyrkästi kaikkea vastaan.
Saarikko toteaa olleensa politiikan etulinjassa monissa kriiseissä viime vuosina, eikä hän siitäkään syystä usko enää kaikkea vastustavaan politiikkaan.
– En jaksa esittää teatteria, että vastustaisin ihan vain siksi, että olemme oppositiossa.
– Jos kannatimme joitain asioita ennen vaaleja niin se vaan on niin, että niitä pitää kannattaa vaalien jälkeenkin. Luotan siihen, että fiksut suomalaiset näkevät tämän, Saarikko sanoo.
Keskustan uuden puoluesihteerin Antti Siika-ahon mielestä nykyaika huutaa keskustan kaltaista laajaa kansanliikettä, joka kokoaa erilaisia ajatuksia omaavia ihmisiä.
Hän haluaa puoluesihteerinä varmistaa, että keskustan jäsenyydellä on arvo.
– Että puolue kouluttaa, valistaa, on mukana, tarjoaa vaikuttamisen paikkoja ja edesauttaa sitä, että voi olla vaaleissa mukana tai tehdä jotain muuta aktiiviselle kansalaiselle ominaista asiaa. Siinä olemme antaneet itsemme haparoitua vähän varkain.
Saarikko hellii ajatusta keskustaliitosta, jossa keskustan katon alle voivat tulla kaikki, jotka eivät tunnista itseään politiikan ääripäistä. Silloin jäsenten ei tarvitse olla kaikesta samaa mieltä, mutta yhteisiä nimittäjiä on riittävästi.
Saarikko uskoo, että nousun eväät voivat rakentua juuri siitä.
– Olemme sellaisen yhteiskunnan puolella, jossa ihminen ja hänen kotipaikkansa eivät ratkaise sitä, voiko hänen elämällään olla hyvät edellytykset palveluihin, koulutukseen ja toimeentuloon.