Ei mikään mini-Nato, kuvailee puolustusministeri nopean toiminnan joukkoa
Puolustusministeri Jussi Niinistö (uv.) arvioi, että Britannian johtamalla nopean toiminnan JEF-joukolla voidaan reagoida nopeasti niin sotilaallisiin kriiseihin kuin vaikkapa luonnonmullistuksiin.
Suomi ja Ruotsi vahvistivat tänään Tukholmassa liittyvänsä JEF-puolustusyhteistyöhön. JEFiin kuuluu nyt yhdeksän maata Euroopan länsi- ja pohjoispuolelta. Suomen ja Ruotsin lisäksi jäseniä ovat Nato-maat Alankomaat, Britannia, Latvia, Liettua, Norja, Tanska ja Viro.
– Ne ovat meille luonteva pohjoisten maiden viiteyhteisö, arvioi ministeri Niinistö medialle.
Niinistö kuitenkin painottaa, että Suomelle ei ole tarjolla minkäänlaisia turvatakuita yhteistyöstä.
– Kyseessä ei ole puolustusliitto, eikä JEF ole mikään mini-Nato.
Niinistö ei vielä halua arvioida, millä tavoin Suomi aikoo osallistua JEF-yhteistyöhön. Käytännössä suomalaisia sotilaita olisi kuitenkin mahdollista lähettää erilaisiin tehtäviin maailmalle.
– Sitä on vielä liian aikaista sanoa, millaista joukkokokoonpanoa tarjoamme Britannialle ja muille JEFiin kuuluville maille. Kyse on neuvotteluista ja siitä, millainen kriisi on edessä tai kyseessä, sanoi Niinistö Karlbergin linnassa Tukholman keskustan liepeillä.
Euroopan keskeisen sotilasmahdin Britannian puolustusministeri Michael Fallon vakuuttaa, että maa aikoo panostaa puolustusyhteistyön syventämiseen liittolaistensa kanssa, vaikka brexit onkin viemässä maan ulos Euroopan unionista.
Niinistö on tyytyväinen brittien yhteistyölinjaan.
– On hyvä asia Suomelle, että yksi Euroopan johtavia sotilaallisia toimijoita (Britannia) on kiinnostunut tästä maankolkasta, Itämeren alueen turvallisuustilanteesta. Pitäisin sitä vakauttavana tekijänä Suomenkin kannalta.
Niinistö uskoo, ettei Suomen itänaapurilla Venäjällä ole mitään vaikeuksia ymmärtää JEFin kaltaista puolustusyhteistyötä.
– (JEF-yhteistyö) lähettää sellaisen suunnan (signaalin), että Suomi on valmis pitämään huolta puolustuksestaan. JEF-yhteistyö ei ole suunnattu ketään vastaan, vaan sillä voidaan nopeammin reagoida erilaisiin kriiseihin, sanoi Niinistö.
Suomen ja Ruotsin kahdenvälinen puolustusyhteistyö on tiivistynyt viime vuosina. Suomi ja Ruotsi ovat molemmat Naton edistyneitä kumppanimaita.