Eduskunta sytytteli jo kynsitulia sotesta – kokoomuspopulismi toi keskustaedustajan mieleen kameleontin

Sote- ja maakuntauudistus

Vaalikausi on pikku hiljaa etenemässä vaiheeseen, jossa oppositio alkaa latailla muskettejaan sote-uudistuksen kaatamiseksi.

Eduskunta sai jo esimakua tulossa olevasta yhteenotosta, kun perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) toi saliin soteen liittyvän lainmuutoksen. Esityksellä estetään kuntien ja kuntayhtymien yhtiöitä sotkemasta maakuntasoten rakentamista omilla hankkeilla.

Kokoomuksen Timo Heinonen löi kapuloita soten rattaisiin siteeraamalla puhujapöntöstä käsin pitkiä otteita keskustasta eronneen puoluevaikuttajan Mikko Alkion lehtihaastattelua, jossa tämä lyttäsi hallituksen sote-mallin maan rakoon.

– Entinen keskustalainen Mikko Alkio totesi: ”Tekeillä oleva sote-uudistus olisi karmea virhe. Maakuntien itsehallinto jää toteuttamatta. Sosiaali- ja terveysministeriö käytännössä ottaa maakunnat haltuunsa. Maakunta-sanaa ei edes pitäisi käyttää tässä yhteydessä. Ei ole kyse mistään itsehallinnosta”, Heinonen referoi.

Salissa olleet hallituspuolueiden edustajat eivät Heinosen performanssia hätkähtäneet. Keskustan Jouni Ovaska sanoi keskustelun tuoneen hänelle mieleen kameleontin, väriä vaihtamaan pystyvän liskon pitkine tahmeine kielineen ja joka suuntaan muljahtelevine silmineen.

– En tiedä, oliko se tuo edustaja Heinosen puheenvuoro, kun hän alkoi puhumaan sotesta näin laajasti.

Ovaska muisteli kokoomuslaisten kuntapäättäjien kaupungeissa ja kaupunkiseuduilla kaataneen aikoinaan jo kuntauudistuksen.

– Sen jälkeen tuli Juha Sipilän hallitus, jossa kokoomus oli, ja kokoomuksen takiahan sekin sote kaatui. He halusivat erittäin laajan valinnanvapausmallin, joka sitten perustuslakiin törmäsi.

Ovaskan mukaan keskustavasemmistolainen hallitus näyttää kuitenkin viimeinkin saavan uudistuksen eteenpäin ja sote-lait maaliin.

– Ja katsotaan sitten, mihin väriin se kokoomus seuraavaksi vaihtaa.

Heinonen yritti ärsyttää hallitusrintamaa myös muistuttamalla kiistasta Savonlinnan seudun asemasta.

Etelä-Savosta on tullut uudistuksessa yksi hallituksen kompastuskivistä, kun Itä-Savon neljä kuntaa haluaa vaihtaa maakuntaa Etelä-Savosta Pohjois-Savoon.

Heinonen muistutti edellisen keskustajohtajan Katri Kulmunin ja keskustalaisen maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän kovista puheista asiassa. Hän huomautti Lepän uhanneen keskustan hajottavan hallituksen, jos Etelä-Savon maakunta hajotetaan.

– Kova lupaus — nähtäväksi jää, tapahtuuko näin.

Myös kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah harmitteli Etelä-Savon suunnassa meneillään olevaa ”sisällissotaa” asiassa.

– Tuntuukin, että tässä on ikään kuin rakennettu sisälle jo valmiiksi sellainen eripuran siemen siihen koko esitykseen, että minusta se on taitamattomasti liikenteeseen laitettu.

Essayah ehdotti ratkaisuksi kokonaisen Savon maakunnan luomista laittamalla Pohjois- ja Etelä-Savo yhteen ja luomalla myöhemmin suuri Savo-Karjalan vaalipiiri.

– Itä-Suomen edut ovat kuitenkin monella tavalla yhteisiä, ja tällainen Etelä-Savon pilkkominen ei kyllä kuulosta järkevältä, Essayah harmitteli.

Kiuru muistutti ministeriaitiosta, että uudistusta on tehty vuosikymmen, ja eduskunnan alkaa olla aika sitoutua erityisesti perustuslakivaliokunnasta aiemmin tulleisiin linjauksiin.

– Neliö ei mahdu enää jatkossa kolmioon, sitä on mahdotonta sinne survoa, hän huomautti.

Kommentit (2)

 • Lukija13

  Sotesta:

  Minusta alkaa tuntua siltä, että sosiaali- ja perusterveydenhoito kunnallisena on kaikkein edullisin ja kuntalaisia kuuntelevin.

  Kyntayhtymämalli on siirtymistä diktatuuriin ja kuntia kuuntelemattomuuteen, mutta rahastamisen se osaa ja johtaminen on epädemokraattista sanelua. ei aina niin järkevää johtamista. Samoin useiden yhtiöitysten myötä hyvin kallis ja hallitsematon elementti.

  Maakuntamalli on kunnista vieläkin kauemmas siirtyvä diktatuurin malli, jossa kuntien ääni häviää bittiavaruuteen. Liian iso malli johdettavaksi tarkalla rahalla. Suuruuden ekonomiassa kuntien tarpeet jäävät huomiotta. Samoin perusterveydenhoito riisutaan niin alkeelliseen malliin, että sinne ei saada lääkäreitä eikä hoitajia. Näistä on selvät merkit jo olemassa.

  Sipilän Sote-mallissa sentään oli sentään könttiraha asiakasta varten siten, että siinä saattoi käyttää rahansa joko yksityiseen tai kunnalliseen. Ja toinen järkevä asia oli se, että kunnilta riisutut ”sotekiinteistöromut” olisi mennyt valtiolliseen yhtiöön rasittamatta kuntien taloutta.

  Siis halvin malli on kunnallinen terveyskeskus ja ostopalvelut erikoishoidosta käytön mukaan. Sopimukset siis erikoishoitoon sekä vielä erikoisempaan hoitoon.

  Kantapään kautta opittua vuosi seurattu Kuntayhtymä pohjaista ”yhteistyötä” joka on sanelua, ei tiedottamista eikä neuvottelemista.

 • Lukija63

  Savot yhteen ja onhan saatu Vaasanlääniinkin kaksi sairaalaa vaikka se on tietysti enemmän kielipoliittinen kysymys kun tämä Mikkelin ja Savonlinnan keskussairaala kysymys. Tässätapauksessa pitäisi matkan ratkaista ja onhan sielläkin kieliposkessa kysymyksestä kuka KAHTOO MITEEN MÄNNÖÖ.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen