Demokraatti: Kokoomuksen Mykkänen toivoo hallituksen selvittävän aidan rakentamista itärajalle – keskustaedustajat kahta mieltä ideasta

Rajakiista

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja entinen sisäministeri Kai Mykkänen toivoo hallituksen selvittävän, pitäisikö Suomen itärajalle rakentaa aita.

Mykkänen myöntää Demokraatissa aidan rakentamisen olevan ”meille kaikille varmasti vastenmielinen ajatus”.

– Jos iso määrä ihmisiä on kävellyt Suomen puolelle ja naapuri ei ota enää takaisin, joutuu kysymään miten pikakäännytys tapahtuisi. Silloin seuraava vastenmielinen mutta vääjäämätön kysymys on, olisiko selkein tapa ehkäistä inhimillinen tragedia niin, että rajalla olisi kulkuesteaita. Tämä voi tulla lähivuosina ihan vakavasti mietittäväksi, Kai Mykkänen sanoo lehdessä.

Mykkänen muistuttaa, että Suomen rajalla on myös hyvin vaikeakulkuisia erämaa-alueita.

– Sitä voidaan harkita, miltä osin rakentaminen on tarkoituksenmukaista, jotta voitaisiin käytännössä estää isojen ihmisjoukkojen Suomeen käveleminen. Tietenkin se on resurssien osalta iso hanke.

Mykkänen ottaa esimerkiksi Viron päätöksen oman rajansa aitaamisesta.

– Ei minulla muuta kantaa ole kuin että jos rehellisesti asiaa katsoo, tätäkin pitää voida harkita, Mykkänen summaa tekemättä asiassa kuitenkaan konkreettista aloitetta.

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä tyrmää suoralta Mykkäsen idean aidan rakentamisesta.

– Jos kokoomuksen ehdottama muuri rakennettaisiin kuten Trumpin muuri Meksikossa, maksaisi se itärajallemme reilut 15 miljardia euroa. Kysyn edelleen: oletteko te tosissanne, kirjoittaa Kärnä twitterissä.

Keskustan Pekka Aittakumpu puolestaan suhtautuu ajatukseen huomattavasti ymmärtäväisemmin.

– Ei tuo välttämättä kovin kaukaa haettu ajatus ole. Jos 1940-luvulla kyettiin neljässä vuodessa rakentamaan 1200 kilometriä Salpalinjaa, miksipä ei nykytekniikalla tehtäisi aitaa huomattavasti nopeammin ja tehokkaammin? Kaikki riippuu vain siitä, mitä halutaan, Aittakumpu tviittaa.