D-vitamiini voisi suojella miljoonia ihmisiä tyypin 2 diabetekseltä, kertoo tuore tutkimus
D-vitamiiniannoksen saaminen auringosta tai vitamiinilisästä voi pienentää maailmanlaajuisesti lähes 400 miljoonan ihmisen riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, kertoo uusi tutkimus. Yhdysvalloissa Bostonissa sijaitsevan Tufts Medical Centerin tutkimustiimin mukaan lisäravinteiden ottaminen voi johtaa 15 prosentin laskuun sairauden kehittymisen todennäköisyydessä aikuisilla, joilla on esidiabetes.
Tutkimus on julkaistu Annals of Internal Medicine -lehdessä.
Esidiabeteksen saaneella henkilöllä on normaalia korkeammat verensokerit, mutta ne eivät ole tarpeeksi korkeat tyypin 2 diabeteksen diagnoosiin. Heillä on kuitenkin suurempi riski saada sairaus tulevaisuudessa.
Tutkijat havaitsivat, että kolmen vuoden seurantajakson aikana uutta alkavaa diabetesta ilmaantui 22,7 prosentilla D-vitamiinia saaneista aikuisista, kun taas lumelääkettä saaneiden keskuudessa sitä ilmaantui 25 prosentilla.
Ryhmä arvioi, kuinka D-vitamiinilisät vaikuttaisivat esidiabeteksen saaneisiin aikuisiin kaikkialla maailmassa. He havaitsivat, että halvat D-vitamiinilisät voivat hidastaa tyypin 2 diabeteksen kehittymistä.
Tohtori Anastassios Pittas Tufts Medical Centeristä arvioi, että tällä voi olla merkittäviä kansanterveysvaikutuksia 96 miljoonalle aikuiselle Yhdysvalloissa ja maailmanlaajuisesti yli 400 miljoonalle ihmiselle, joilla on diabeteksen riski.
Tutkijat eivät kuitenkaan vielä tiedä esimerkiksi optimaalista D-vitamiiniannosta tai sitä, tulisiko tavoitella tiettyä veren D-vitamiinitasoa.
Tyypin 2 diabetes sairastavat ovat usein iäkkäitä, mutta viime vuosina tauti se on yleistynyt nuorempienkin keskuudessa. Joitakin oireita ovat lisääntynyt nälkä, tahaton painonpudotus, väsymys, näön hämärtyminen ja lisääntynyt jano. D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jota on runsaasti myös elintarvikkeissa kuten rasvaisessa kalassa ja kananmunassa.