Britannian MI5 ja Yhdysvaltain FBI varoittivat Kiinan teollisuusvakoilusta harvinaislaatuisessa yhteislausunnossa

FBI:n johtajan mukaan Kiina haluaa varastaa yrityksiltä niiden teknologian, heikentää niiden liiketoimintaa ja valloittaa markkinat
Ulkomaat

Kiinalaisten teollisuusvakoojien aiheuttama uhka on merkittävä sekä Britanniassa että Yhdysvalloissa, ja se vain kasvaa entisestään, varoittivat Britannian tiedustelupalvelu MI5 ja Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI harvinaislaatuisessa yhteislausunnossa.

MI5:n ja FBI:n johtajat puhuivat keskiviikkona Lontoossa virkamiehille ja yritysjohtajille.

Brittiviraston johtaja Ken McCallum kertoi heillä olevan nykyisellään käynnissä seitsemän kertaa niin paljon kiinalaisvakoiluun liittyviä tutkintoja kuin vuonna 2018.

Hänen mukaansa tutkintamääriä on tarkoitus kasvattaa entisestäänkin. Lisäksi virasto jatkaa toimintaansa piileviä venäläis- ja iranilaisuhkia vastaan.

McCallum painotti, että määrällisesti valtaosa Kiinan uhkaamista asioista löytyy yritysten omalta tontilta.

–  Johtava asiantuntijuus, teknologia, tutkimus ja kaupalliset valtit, joita ovat kehittäneet tai pitävät hallussaan tässä huoneessa olevat tai muut kaltaisenne.

FBI:n johtaja Chris Wray sanoi Kiinan olevan uhka myös muualla maailmassa. Hän painotti Kiinan haluavan varastaa yrityksiltä niiden teknologian, heikentää niiden liiketoimintaa ja valloittaa markkinat.

Lisäksi kaksikko varoitti Kiinan ja Taiwanin välisestä tilanteesta.

Kiina pitää Taiwania kapinallisena maakuntanaan, jonka se on tarvittaessa valmis palauttamaan emämaan yhteyteen sotilaallisesti. Jos Kiina hyökkäisi Taiwanin saarelle, aiheuttaisi tämä McCallumin ja Wrayn mukaan valtavan häiriön maailmanlaajuiselle kaupalle ja teollisuudelle.

Miehet kehottivat yrityksiä pysymään valppaana ja ilmoittamaan mahdollisista uhkista.

Kiina on kiistänyt parivaljakon esittämät syytökset ja kuvaillut niitä ”täysin perusteettomiksi”.

–  He levittävät kaikenlaisia valheita Kiinasta tahratakseen Kiinan poliittisen järjestelmän, lietsoakseen Kiina-vastaisuutta ja poissulkemisajatuksia ja kääntääkseen julkisen huomion muualle peittääkseen omat kunniattomat toimensa, sanoi Kiinan Britannian-suurlähetystön edustaja tiedotteessa.