Asumistuen ylärajaa lasketaan pääkaupunkiseudun ulkopuolella
Opiskelijoiden siirto yleisen asumistuen piiriin rahoitetaan asumistukijärjestelmän sisältä, linjasi hallitus budjettiesityksessään aiemmin tällä viikolla.
Siirrosta koituvat menot aiotaan kattaa sillä, että yleisessä asumistuessa huomioitavien asumismenojen ylärajaa ei koroteta ensi vuonna.
Pääkaupunkiseudun ulkopuolella ylärajaa alennetaan kolmella prosentilla. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuvan yksineläjän asumistuesta kolme prosenttia vastaa reilua 10:tä euroa.
Kelan tutkija Pertti Honkanen huomauttaa, pääkaupunkiseudulla tuessa huomioitavat enimmäisasumismenot ovat jääneet jälkeen yleisestä kehityksestä.
– Siten sitä on myös vaikeampi leikata täällä pääkaupunkiseudulla kuin maakunnissa, Honkanen sanoo.
Honkanen on tehnyt laskelmia asumismenojen kehityksestä. Hän selittää, että vanhassa asumistukijärjestelmässä asumismenojen yläraja nousi pääkaupunkiseudun pienissä asunnoissa asuvilla suhteessa hitaammin kuin maakuntien suurissa asunnoissa asuneilla.
– Siinä voisi väittää, että kehitys jopa vähän syrji esimerkiksi Helsingissä ahtaasti asuvia.
Hallitus haluaa opiskelijat yleisen asumistuen piiriin ensi vuoden elokuusta alkaen. Siirto on ollut esillä jo aiemmin opintotuen uudistamisesta keskusteltaessa.
Siirto asettaa opiskelijat asumistuen saajina samalle viivalle muiden pienituloisten kanssa.
Opiskelijajärjestöt ovat kiitelleet esitystä. Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL ja Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK ovat huolissaan, että asumistukisiirto ja opintotuen leikkaukset heikentävät erityisesti perheellisten opiskelijoiden asemaa.
Budjettiesityksessä todetaan myös, että valtio säästää 47 miljoonaa opintotuen uudistuksella.
Uudistuksessa muun muassa opintotuen tukiaika lyhenee, opintolainan valtiontakaus nousee ja opiskelijoiden tulorajat sidotaan ansiotasoindeksiin.
Lisäksi liikaa maksetun opintorahan ja asumislisän takaisinperinnässä perittävää korkoa lasketaan 15 prosentista 7,5 prosenttiin.