Asiantuntijat: Ministeriön olisi pitänyt puuttua diplomaattien verokikkailuun
Hallinto-oikeuden professorin Olli Mäenpään mukaan ministeriön olisi pitänyt puuttua diplomaattien verovapaiden tuotteiden välitykseen Suomen Tukholman-lähetystössä.
Virkamiesoikeudellisesti kyseessä on hänen mukaansa lähetystön sisäinen asia, mutta ministeriöllä on lähetystöjen osalta valvontavastuu, jos epäilyjä laittomuuksista ilmenee.
– Jos on toimittu Ruotsin lakien vastaisesti niin on myös toimittu virkamieslain perusvelvoitteiden vastaisesti, eli on toimittu epäasiallisesti asiaan nähden sopimattomalla tavalla, Mäenpää sanoo.
Hallinto-oikeuden professori Heikki Kulla on Mäenpään kanssa samoilla linjoilla. Väärinkäytöksiin pitäisi puuttua.
– Jos laittomuudet ovat olennaisia ja merkittäviä ja esiin tuodaan varteenotettavia perusteita, että väitteet pitävät paikkansa, silloin pitäisi ryhtyä johonkin toimiin, hän sanoo.
Professoreiden mukaan on enää myöhäistä kohdistaa virkamiesoikeudellisia toimia henkilöihin, jotka ovat välittäneet verottomia tuotteita ihmisille, joilla ei ole diplomaattistatusta. Kulla sanoo, että esimerkiksi irtisanominen ei tule kyseeseen, koska asian tulosta suurlähettilään tietoon on jo niin pitkä aika. Asiaan olisi pitänyt reagoida muutaman kuukauden kuluessa siitä, kun tieto on tullut.
Mäenpään mukaan ministeriön olisi ollut aiheellista pohtia toimia silloin, kun asia tuli sille tietoon.
– Samalla herää kysymys, olisiko ministeriön pitänyt selvittää, onko samanlaisia käytäntöjä muissa lähetystöissä ja antaa ukaasi asiasta, jos näin on.
STT kertoi eilen eri lähteisiin nojaten, että Suomen Tukholman-suurlähetystössä on kierretty veroja diplomaattistatusta hyväksi käyttäen.
Ainakin osa virkamiehistä on hankkinut alkoholia ja tupakkaa verovapaasti myös niille edustuston työntekijöille, joilla ei ole tähän etuun oikeutta.
Verovapaiden tuotteiden edelleenvälitys on jatkunut STT:n saamien tietojen mukaan vuosikausia aina viime vuoteen saakka, jolloin suurlähettiläs Jarmo Viinanen lopetti käytännön lain vastaisena.
Viinanen myös ilmoitti tuolloin asiasta ulkoministeriön ylimmälle virkamiesjohdolle.
Ruotsin veroviraston lakiasiantuntijan mukaan verovapaiden tuotteiden välitys niihin oikeudettomille rikkoo maan lainsäädäntöä ja sellainen tulkitaan veronkierroksi.
Valtiosihteeri Peter Stenlund kertoi eilen STT:lle, ettei ulkoministeriö ole itse puuttunut Tukholman tilanteeseen, sillä kyse on ollut edustuston sisäisestä asiasta. Ministeriössä ei ole selvitetty myöskään sitä, onko vastaavia käytäntöjä muissa Suomen edustustoissa.
Stenlundin mukaan kaikkien tuotteiden loppukäyttöä ei pystytä seuramaan.
– Sehän on itsestään selvää, ettei sellaista systeemiä voi olla pystyssä, että kontrolloitaisiin jokaista viinapulloa koko maailmassa. Sehän olisi hirmuinen byrokratia, valtiosihteeri sanoi STT:lle eilen.
STT yritti tänään tavoittaa uudestaan Stenlundia, joka ei enää suostu kommentoimaan asiaa. Tiedottaminen on siirretty hänen alaiselleen hallintojohtaja Ari Rouheelle, jota ei ole vielä tavoitettu.