Appelsiinit uhkaavat jopa loppua maailmasta ärhäkän taudin vuoksi – Vaikutukset dramaattisia
Appelsiinimehu kuuluu monen aamupalapöytään, mutta jatkossa se nautinto voi olla uhattuna.
Sitrushedelmien viljelyalueilla leviää nimittäin tuhoisa tauti, jota kutsutaan HLB-taudiksi (huanglongbing). Suomeksi se tunnetaan myös nimellä kellastumistauti.
HLB-taudin aiheuttamien tuhojen tilanne on jopa kriittinen, arvioi tiedelehti The Conversation. Aiheesta on kirjoittanut myös muun muassa verkkojulkaisu StudyFinds.
Tauti on tuhonnut monia hedelmätarhoja niin Aasiassa, Amerikassa kuin Afrikassakin. Julkaisujen mukaan taloudelliset vaikutukset ovat dramaattisia. Esimerkiksi Brasiliassa tuotanto on laskenut yli 20 prosenttia, Floridassa Yhdysvalloissa peräti 90 prosenttia.
Floridassa tuhansia työpaikkoja on kadonnut sitrushedelmien tuotantoon liittyviltä aloilta. Alueella on otettu käyttöön erilaisia toimenpiteitä, joilla taudin leviämistä pyritään rajoittamaan.
Tilanne vaikuttaa tietenkin myös appelsiinin hintoihin, jotka ovat nousseet voimakkaasti. Se on näkynyt myös suomalaisissa ruokakaupoissa, joissa appelsiinimehujen hinnat ovat nousseet rajusti vuoden aikana.
HLB-taudin alkuperä on Aasiassa, josta se on levinnyt muille mantereille.
Tautia aiheuttaa bakteeri, joka estää hyödyllisiä ravinteita leviämästä puun sisällä. Sen seurauksena sitruspuun lehdet kellastuvat ja hedelmät muuttuvat epämuodostuneiksi, oudon värisiksi ja maultaan karvaiksi. Lopulta koko puu kuolee.
Tauti leviää pienten kirvaa muistuttavien hyönteisten, psyllidien, kautta puusta ja hedelmätarhasta toiseen. Jopa yksi hyönteisen purema voi riittää tartunnan leviämiseen. Se selittää myös nopeaa leviämistahtia.
Positiivinen uutinen on se, että toistaiseksi Välimeren alue ja Australia ovat säästyneet HLB-taudilta. Joitakin havaintoja tautia levittävistä hyönteisistä kuitenkin on.
Niin sanotut Afrikan psyllidit ovat vakiinnuttaneet kantansa Espanjassa ja Portugalissa, mutta ne eivät toistaiseksi ole taudin kantajia. Kellastumistautia tehokkaammin levittäviä Aasian psyllidejä on sen sijaan havaittu Israelissa vuonna 2021 ja Kyproksella 2023.
Taudin leviämisen estämiseen tai tautia levittävien hyönteisten torjuntaan ei ole löydetty toimivaa ratkaisua lukuisista yrityksistä huolimatta.