Amerikkalainen ajatushautomo joutui Trumpin leikkuriin – ei hetkauta suomalaista stipendiaattiohjelmaa
Suomalainen stipendiaattiohjelma jatkuu toistaiseksi ennallaan, vaikka sen yhteistyökumppani, yhdysvaltalainen Woodrow Wilson International Center for Scholars -ajatushautomo on joutunut maan presidentti Donald Trumpin leikkuriin.
Trump julkaisi viime viikolla listan julkisen sektorin tahoista, joiden rahoitusta leikataan. Yksi tahoista on edellä mainittu ajatushautomo, johon on Suomesta lähetetty stipendiaatteja vuodesta 2013 lähtien.
– Tämä (päätös rahoituksen leikkaamisesta) ei mitenkään järkytä meidän toimintaa. Päinvastoin, kertoi stipendiaattihaun johtoryhmän puheenjohtaja, Helsingin yliopiston historian professori Henrik Meinander STT:lle maanantaina.
Meinander huomautti, ettei riippumattoman tutkimuslaitoksen olemassaolo ole yksinomaan valtiollisesta tuesta kiinni, vaan sillä on myös vahva yksityinen rahoitus. Ajatushautomon verkkosivujen mukaan sen vuotuisesta rahoituksesta 70 prosenttia tulee yksityiseltä sektorilta.
Vuosina 2021–2022 Yhdysvaltain kongressi tuki ajatushautomoa kumpanakin vuonna reilulla 14 miljoonalla dollarilla eli noin 13 miljoonalla eurolla. Summa on häviävän pieni verrattuna Yhdysvaltain valtionhallinnon kokonaiskuluihin, jotka esimerkiksi tilivuonna 2022 olivat noin 6,7 biljoonaa dollaria.
Ohjelman johtoryhmä kokoontui maanantaina, ja asialistalla oli muun muassa stipendiaattiohjelman hakijoista keskusteleminen. Meinanderin mukaan tänä vuonna ohjelmaan haki 36 ihmistä ja hakijoiden taso oli äärimmäisen korkea.
– On ensiarvoisen tärkeää, että Suomen potentiaaliset ja tälläkin hetkellä keskeiset toimijat saavat mahdollisuuden tutustua tilanteeseen paikan päällä, Meinander sanoi viitaten Yhdysvaltojen tämänhetkiseen ”käymistilaan”.
Päätökset stipendiaateista tehdään ohjelman koordinaattori Mikko-Olavi Seppälän mukaan myöhemmin ja ne on tarkoitus julkistaa vappuun mennessä.
Maanantai-iltapäivällä Yhdysvalloista ei ollut vielä tullut lisää tietoa siitä, mitä rahoitusleikkaukset tarkoittavat käytännössä ajatushautomolle.
– Mahdetaanko sielläkään vielä tietää, minkälaisia välillisiä vaikutuksia tällä on, Seppälä sanoi.
Yhteensä 14 eri alan suomalaista vaikuttajaa on vieraillut Yhdysvalloissa Wilson Center -stipendiaattiohjelman kautta.
Entisiä stipendiaatteja ovat muun muassa Ulkopoliittisen instituutin johtaja Hiski Haukkala, toimittaja-tietokirjailija Johanna Vehkoo sekä Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja, tätä nykyä konsulttitoimisto Milttonissa työskentelevä Kaius Niemi.
Yhdysvalloissa stipendiaatit muun muassa tekevät tutkimusta, verkostoituvat sekä osallistuvat seminaareihin ja järjestävät niitä.
Verovapaa stipendi kattaa Meinanderin mukaan sen saajan matkat Yhdysvaltoihin ja asumiskustannukset siellä puolivuotisen stipendin ajan. Woodrow Wilson Center taas tarjoaa stipendiaateille Yhdysvalloissa työtilan.
Suomesta Yhdysvaltoihin lähettäviä stipendiaatteja ei rahoiteta amerikkalaisin varoin, vaan rahoituksesta vastaa neljä suomalaissäätiötä.
Koordinaattori Seppälän mukaan koko hankkeen arvo vuosille 2025–2027 on 300 000 euroa. Siihen kuuluu stipendiaattiohjelman lisäksi myös niin sanottu Martti Ahtisaari -symposium, jossa käsitellään vuosittain diplomaattisia ja globaaleja kysymyksiä.