AKT lopettaa DHL:n lastien käsittelyn – postin työriidan sovittelu jatkuu tiistaina

Postiriita

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT tukee Posti- ja logistiikka-alan unionin PAUn lakkoa lopettamalla DHL Groupin lastien käsittelyn useissa satamissa.

Päätös koskee ensi maanantaiaamusta lähtien Hamina-Kotkan, Helsingin, Hangon, Turun, Naantalin ja Rauman satamia.

Jos kyseiset lastit siirtyvät muihin Suomen satamiin, laajenevat tukitoimet koskemaan kyseisiä satamia, AKT:sta kerrotaan.

AKT:n mukaan tukitoimet ovat voimassa toistaiseksi.

Postin työkiistaa soviteltiin jälleen maanantaina. Valtakunnansovittelija Minna Helteen mukaan tilanne on edelleen hyvin vaikea.

Kiistan sovittelussa ei tänään saavutettu merkittävää edistystä. Helteen mukaan sovittelua jatketaan huomenna.

– Osapuolten näkemykset eivät oikeastaan ole lähentyneet toisiaan, Helle sanoi STT:lle.

Hän ei edelleenkään odota, että riita ratkeaisi nopeasti.

– Tässä on kaikki merkit ilmassa, että tästä voi hyvinkin pitkä riita tulla, Helle arvioi.

Hänen mukaansa tämän päivän tapaamisen keskustelut olivat kuitenkin sellaisia, että sovittelua kannattaa jatkaa.

– Töitä tehdään sen eteen, että ratkaisu löytyisi mahdollisimman pian.

Palvelualojen työnantajien (Palta) varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoo olevansa henkisesti valmistautunut siihen, että postialan työkiista ratkeaa vasta ensi vuoden puolella.

– Tavoite on tietenkin, että saisimme kiistan mahdollisimman nopeasti ratkaistua, mutta pidän sitä todella epätodennäköisenä, Aarto sanoo.

Työntekijöitä edustavan PAUn puheenjohtaja ei ennakoi, jatkuuko liiton lakko, jos kiista ei pian ratkea. PAU on nyt ilmoittanut lakoista joulukuun 4. päivään asti.

PAUn lakkosarjat alkoivat torstaina, ja unioni on pyytänyt myös muilta SAK:laisilta liitoilta tukea työtaistelukiistaan.

Tukilakosta tai muista tukitoimista on ilmoitettava neljä päivää etukäteen, eli lakko laajenisi aikaisintaan perjantaina.

Työnantajapuoli on pettynyt PAUn tukitaistelupyyntöihin.

– Me ilmoitimme tiistaina, että emme käytä vuokratyövoimaa lakkojen aikana. Tähän myönteiseen liikkeeseen työntekijäpuoli vastaa tukityötaistelu-uhilla, Aarto sanoo.

PAUn puheenjohtajan Heidi Niemisen mukaan tukitaisteluihin pyydettiin muitakin liittoja, sillä se koskee myös niitä.

– Työnantajat ovat yksissä tuumin päättäneet ala kerrallaan ryhtyä kyykyttämään työntekijäpuolta työehtoja riisumalla. Työnantajat ovat tehneet sen yhdessä, siksi liitotkin lähtevät tähän yhdessä, Nieminen sanoo.