AKT kovensi keinoja Posti-kiistassa

Posti

Satamaoperaattorien mukaan AKT:n uusilla tukitoimilla on toteutuessaan erittäin merkittävät vaikutukset satamien toimintaan.

Satamien toiminta ei Satamaoperaattorit ry:n mukaan kuitenkaan pysähdy kokonaan. Satamaoperaattorien toimitusjohtajan Juha Mutru ei vielä keskiviikkona osannut arvioida AKT:n mahdollisten tukitoimien aiheuttamia taloudellisia tappioita.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ilmoitti keskiviikkona, että se laajentaa tukitoimiaan tukeakseen Posti- ja logistiikka-alan unionin PAUn työtaistelutoimia.

Ensi tiistaista alkaen satamissa AKT:n ahtaajat eivät toimita tai hae huolinta-alan työehtosopimusta noudattavien terminaalien tulevia tai lähteviä lasteja.

Satamissa on varsinaisen satama-alueen ulkopuolella huolintaterminaaleja, joissa esimerkiksi puretaan merikontteja ja tehdään niiden jatkolastaus.

– Nyt pannaan tämä väli poikki, Me emme toimita näihin terminaaleihin yksiköitä, emmekä hae niitä pois, kertoo AKT:n varapuheenjohtajan Arto Sorvali.

Mutrun mukaan mahdollisten tukitoimien vaikutukset satamiin ovat vaihtelevia. Vaikutukset ovat isoja varsinkin suurimmissa satamissa, joissa huolintaterminaalit ovat erittäin tärkeässä osassa.

Mutrun mukaan osa lasteista kulkee satamissa kuitenkin niin, että ne eivät edes käy huolintaterminaalissa.

Sorvali sanoo, että kun toimia tehdään, niillä uskotaan olevan jonkinlaista vaikutusta.

– Joitakin prosentteja tämä tulee vaikuttamaan tuontiin taikka vientiin, Sorvali sanoi STT:lle.

Sorvali arvioi, että käytännössä satamat pystyvät pyörimään lähes normaalisti.

Jossain vaiheessa tulee raja vastaan.

Jyri Häkämies

Paineet Posti-kiistassa ovat nousemassa vauhdilla. Useat liitot ovat viime päivinä kertoneet tukitoimista.

Keskiviikkona tukitoimista kertoivat Lentoemäntä- ja stuerttiyhdistys (SLSY) ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies pitää erittäin huolestuttavana kehityksenä, että yksittäisen yrityksen käymiin työehtosopimusneuvotteluihin pyritään tukilakoilla näin vaikuttamaan. Häkämiehen mukaan tilanne on jo heijastunut työmarkkinaneuvottelujen ilmapiiriin.

– Jossain vaiheessa tulee raja vastaan, jos nämä tukilakkoilmoitukset jatkuvat ja laajenevat, Häkämies sanoi.