Sivistystä ei saa laittaa koronakriisin maksumieheksi
Monelle meistä keskustalaisista ajatus eri alueiden raudanlujan elinvoiman puolustamisesta on se puhutteleva, liikkeeseen kuulumisen syy. Samalla rohkenen väittää, että yhtä monelle kansanliikkeen jäsenelle sydäntä lähellä on sivistys.
Kuten Santeri Alkio jo itse lähes 140 vuotta sitten osoitti, sivistys ja alueiden elinvoima ovat toisiinsa nähden erottamattomia tekijöitä. Perustaessaan nuorisoseuraliikettä Alkion mielessä loisti näkemys tietämättömyyden ja ”tapojen turmeluksen” kitkemisestä sekä maalaiselämän arvojen puolustamisesta.
Yhtä ei silloinkaan ollut ilman toista. Tietämättömyyden torjunnan jälkeen tuli maalaiselämän arvojen puolustaminen, ja nuorisoseuraliikkeen jälkeen seuraavaksi aatteelliseksi unelmaksi nousi näitä Alkion ajatuksia ajava maalaisliitto, eli nykyinen keskustamme.
Tätä tarinaa vasten onkin erittäin tärkeää, että puolueemme päättäjät sen kaikissa elimissä – lähtien jokaisesta twiittaajasta, mielipidekirjoitusten kirjoittajasta sekä ihan vain aktiivisesta keskustelijasta ja kanssaihmisestä, päätyen samalla aivan valtakunnan huipulle ja jopa siitä ylöspäin, moninaisuudessaan yhtenäisen Euroopan paalupaikoille, – muistavat jokapäiväisessä elämässään ja päätöksenteossaan oman elämäntarinansa lisäksi ainakin palasen siitä yhteisestä tarinasta, joka on kuljettanut tulevaisuusliikettämme läpi sukupolvien.
Kyseessä on jatkuvasti toistuva kysymys ja suorastaan itsensä kanssa kilvoittelu siitä, kuinka rakennamme tulevaisuutta, joka sopii sävyltään yhteen sen kanssa, mitä liikkeemme on aiemmin tehnyt.
Tämä kilvoittelu nousee nähdäkseni erittäin keskeiseen asemaan, kun tämä maa lopulta lähtee yhteiselle toipumisretkelleen koronasta. Toipuminen yhteiskunnan tasolla on nimittäin kiinni erilaisista päätöksistä, joita meistä jokainen tekee arjen tekoina, osa myös erilaisissa luottamustehtävissä.
Moni näistä päätöksistä tulee olemaan myös vaikeita, sillä useat niistä ovat euromääräisiä. Silloin asioita joudutaan asettamaan toistensa kanssa toden teolla vastakkain. Veronkorotuksia vai sote-leikkauksia? Vaiko sittenkin leikkauksia yritystukiin? Ei nyt kuitenkaan ainakaan koulutukseen?
Tällöin, jos joskus, omien arvojen täysimääräinen tiedostaminen nousee kuninkaantekijän asemaan. Uskon nimittäin lujasti, että sellaiset päätöksentekijät tullaan loppupeleissä palkitsemaan, jotka yhtäältä pystyivät tekemään ne tarvittavat päätökset, mutta jotka toisaalta eivät tehneet niitä omien perusarvojensa kustannuksella.
Siten, että peruskoulun oppilashuollosta ei leikata (toisin sanoen, sitä koulukuraattoria ei viedä). Niin, että toisen asteen lähiopetusta ei vähennetä. Ja myös sillä lailla, että korkeakouluissa ei ole lukukausimaksuja vuonna 2025.