On ydinasioihin paluun aika

Puheenvuoro

Vegaani vai lihansyöjä, saako Afrikan tähteä pelata, maahanmuuttoa vai ei? Tämä identiteettipolitiikan humppa on tahdittanut kotimaan poliittista keskustelua lähes vuosikymmenen verran. Aluevaalien tulos osoitti, että tämä humppa on soinut selvästi liian kauan. Ihmiset kaipasivat politiikan paluuta ydinasioihin, arjen asioiden hoitamiseen.

Kenttää kiertäessäni olen kuullut useiden ihmisten kertovan, että nykypolitiikka on luotaan pois työntävää. Riitely, ilkeily ja valheelliset väittämät kyllästyttävät suomalaisia.

Aluevaalit osoittivat kaksi asiaa: ensiksi, ihmisiä ei voi huijata eikä aliarvioida. Ihmiset tiesivät, mistä näissä vaaleissa oli kyse, sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamisesta. Jotkut puolueet pyrkivät vaaleihin asian ohittavilla teemoilla, mikä näkyi osaltaan varmasti heidän kannatuksessaan.

Toisekseen ihmiset osoittivat, että politiikassa keskityttäisiin oikeisiin asioihin. Työ, sivistys, toimeentulo, yrittäjyys, terveys, asuminen ja aluepolitiikka. Siinä esimerkiksi teemoja, joiden soisi nousevan takaisin politiikan tekemisen ja yhteiskunnallisen keskustelun keskiöön. 

Keskusta pärjäsi aluevaaleissa hyvin. Siitä iso kiitos aktiiviselle kenttäväellemme ja kaikille keskustan listoilla ehdolla olleille. Me olimme aidosti ihmisten arjessa kiinni ja annoimme ihmisille selvän viestin: me turvaamme lähipalvelut.

Tälle työlle olemme saaneet ihmisten luottamuksen yli kuntarajojen. Uskon ja tiedän, että meidän aluevaltuutetut pitävät tämän lupauksen. Erityiskiitos puolueemme puheenjohtaja Annikalle, jonka vaalitenttiesiintymisiä ja laajaa kenttäkiertuetta sai ylpeydellä seurata.

Me Keskustassa halusimme käydä kampanjan sivistyneesti ja toisia kunnioittavasti. Meidän kanssamme saa olla asioista eri mieltä, se on politiikassa ihan suotavaakin. Mutta yhteiskunnallista keskustelua saastuttavaa trumpismia eli valheiden ja ilkeyksien levittämistä emme toivo. Se kyllästyttää suomalaisia ja repii kansaa turhaan kahtia.

Maltillisille arjen asiantuntijoille ja sillanrakentajille on paikkansa myös tulevaisuuden Suomessa.

Petri Honkonen Kirjoittaja on keskustan varapuheenjohtaja ja keskustan toisen kauden kansanedustaja Saarijärveltä.