Olet tärkeä

Puheenvuoro

Olet saattanut nähdä tuttavallasi tai kadulla vastaan astelevalla henkilöllä rintapielessä vihreän nauhan, jota koristaa teksti: Olet tärkeä.

Mielinauhan takana on Suomen Mielenterveysseura. Mielinauha on saanut esikuvansa Vihreästä mielenterveyden tietoisuusnauhasta, Green Ribbonista, joka on käytössä muun muassa Iso-Britanniassa ja Irlannissa.

Nauhan välityksellä on taisteltu mielenterveyteen liittyviä ennakkoluuloja vastaan. Suomessa kasvonsa kampanjalle on antanut pop-tähti Alma.

Mielen sairastuminen ei katso ikää. Mielenterveysongelmien yleisyys Suomessa kertoo siitä, että lasten ja nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyden hyväksi on tehtävä paljon työtä.

Mielenterveyteen liittyvät myytit ylläpitävät vääriä käsityksiä. Monen mielestä masennusta kokeva on laiska ja hänen pitäisi ottaa itseään niskasta kiinni.

Masennus on yksi merkittävimmistä työkyvyttömyyttä aiheuttavista sairauksista Suomessa. Vuonna 2016 kaksi kolmesta 2 900 masennusperustein eläkkeelle siirtyneistä oli naisia.

Masennuksen osalta eläkepäätös ei kuitenkaan aina ole lopullinen. Masennuksen perusteella työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneistä noin kolme neljäsosaa siirtyy kuntoutustuelle eli määräaikaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle.

Usein saatamme työpaikalla valitella työkaverille kipeää selkää tai kolottavaa lonkkaa, mutta mielen sairastuminen ja avun hakeminen on edelleen arka aihe. Pelkäämme työpaikan, aseman tai arvostuksen menettämistä.

Edistävä mielenterveystyö työpaikoilla on eettisesti ja taloudellisesti kestävää. Tutkimukset osoittavat, että monia sairauksia voidaan ehkäistä työn psykososiaalista eli työn henkistä ja sosiaalista kuormitusta vähentämällä.

Yhteiskunnallisesti kestävillä päätöksillä voidaan tukea myös työelämän ulkopuolella olevia ryhmiä, kuten pitkäaikaistyöttömiä.

Voisiko asennemuutoksen aloittaa jo tänään? Pistäydypä työn lomassa kysymässä työkaveriltasi; Mitä sinulle kuuluu.

Kirjoittaja on Keskustanaisten pääsihteeri

Mervi Mäki-Neste