Vihreät kokeilevat kaksoisjohtajuutta Ohisalon vanhempainvapaan aikana

Pääkirjoitus

Vihreät saivat maanantaina valmiiksi sijaisjärjestelyt puheenjohtaja Maria Ohisalon vanhempainvapaan ajaksi. Puolue kokeilee kaksoisjohtajuutta, jossa puolueen ja hallituspolitiikan johtaminen erotetaan toisistaan.

Vihreiden puoluehallitus valitsi pari viikkoa sitten varapuheenjohtaja Iiris Suomelan (27) Ohisalon tuuraajaksi puolueen puheenjohtajana. Suomela on tamperelainen ensimmäisen kauden kansanedustaja, ja hänen tehtävänsä on luotsata puoluetta tammikuun aluevaaleissa.

Maanantaina päätettiin Ohisalon sijaisjärjestelyistä maan hallituksessa. Kun hän lähtee ensi kuussa vanhempainvapaalle, sisäministeriksi siirtyy joensuulainen ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen.

Mikkosen paikalle ja Ohisalon varsinaiseksi sijaiseksi valittiin helsinkiläinen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari. Hän ottaa myös Ohisalon paikan hallituksen johtoviisikossa.

Ohisalo ottaa ympäristöministerin salkun palatessaan ensi vuonna vanhempainvapaalta.

MONIMUTKAISEN järjestelyn tausta juontuu jo vuoden 2019 hallitusneuvotteluihin. Puolue meni silloin vaaleihin Pekka Haaviston johdolla, ja hän sai Antti Rinteen hallituksessa vihreiden raskaimman salkun ulkoministerinä.

Ohisalo sai sisäministerin salkun, ja hänet valittiin puolueen puheenjohtajaksi runsas viikko sen jälkeen, kun hallitus oli nimitetty. Toki hänen valintansa puolueen johtoon näytti selvältä jo siinä vaiheessa, kun salkkujaosta päätettiin, joten Ohisalo olisi voinut valita toisenkin salkun.

Nyt vihreät päätyivät siihen, että ympäristö- ja ilmastoministerin tehtävä sopii puolueen puheenjohtajalle paremmin kuin sisäministerin salkku. Viime aikojen kahinat Elokapinan mielenosoitusten ympärillä ovat olleet kiusallisia poliisiasioista vastaavalle sisäministerille.

Haavisto nauttii puolestaan niin suurta arvonantoa vihreissä, että kukaan ei nähtävästi uskaltanut edes ääneen ajatella hänen kierrättämistään pois ulkoministeriöstä.

Vihreät ovat näillä järjestelyillä rakentamassa ensi maaliskuulle seuraavaa suurta draamaa hallituksen sisälle.

VIHREÄT ovat näillä järjestelyillä rakentamassa ensi maaliskuulle seuraavaa suurta draamaa hallituksen sisälle. Hallituksen pitäisi silloin arvioida, riittävätkö syyskuun budjettiriihessä tehdyt päätökset toteuttamaan yhdessä sovitut tavoitteet päästöjen vähentämiseksi.

Vihreät ovat pari kertaa aiemmin lähteneet hallituksesta suunnilleen samaan aikaan, vuosi ennen vaaleja. Puolue joutuu nyt tarkkaan harkitsemaan, kuinka kireälle se voi jännittää hallituskumppaneiden jousta.

Oma mielenkiintonsa liittyy siihen, miten kaksoisjohtajuus toimii käytännössä.

PUOLUEIDEN puheenjohtajat ovat yleensä kantaneet myös puolueen raskainta salkkua hallituksessa silloin, kun puolue on hallituksessa.

Ohisalon vanhempainvapaan aikana tulee varmasti useita tilanteita, joissa sijaisjohtaja Suomelalta kysytään kommenttia hallituksen päätöksiin. Hän joutuu tarkkaan harkitsemaan sanojaan noissa tilanteissa välttääkseen otsikot puoluejohdon ja hallitusryhmän erimielisyyksistä.

Kommentoimatta ei Suomela kuitenkaan voi jättää säilyttääkseen asemansa puolueen uskottavana sijaisjohtajana.