Uusia nimiä nousi politiikan kärkiriviin
Uusia nimiä saatiin kotimaisen politiikan kärkiriviin tiistaina, kun kokoomuksen vastavalittu puheenjohtaja Petteri Orpo nimesi ministerijoukkueensa ja vaihtoi eduskuntaryhmän puheenjohtajankin – sekä myös keskusta valitsi uuden ryhmänjohtajan.
Hallitukseen nousee kaksi uutta ministeriä, Paula Risikko ja Kai Mykkänen. Väistyjät ovat Alexander Stubb ja Lenita Toivakka. Mukana oli pieni yllätys, mutta suurin uutinen on siinä, että Jan Vapaavuori ei joukossa ole.
Stubb teki ainoan oikean valinnan, kun hän ei halunnut ottaa vastaan hänelle tarjottua ulkomaankauppa- ja kehitysministerin paikkaa.
Se olisikin ollut lohdutuspalkinto. Nyt Stubbin kannattajia hyvitettiin niin, että paikka annettiin Stubbin vaalipäällikkönä toimineelle Mykkäselle.
Toivakka joutui alistumaan, vaikka hänen lähtöään yritettiin pehmennellä puheilla ”julkisuuden paineista”. Toivakka oli vain pelinappula. Tämä kävi ilmi jo silloin, kun Stubb kertoi julkisuuteen Orpon tarjonneen paikkaa ensin hänelle.
Ministeriryhmän kovin poliitikko on Risikko, jolla on pitkä ministerikokemus. Hänestä tulee epäilemättä kokoomuksen sote-ministeri. Toivottavasti tästä on apua nopeasti etenevässä työssä.
Kokoomuspuolueen sisäisestä menosta ja epädemokraattisista menettelytavoista kertoo, että puheenjohtaja valitsee ministerit ja vaihtaa eduskuntaryhmän puheenjohtajankin, jos tahtoo. Siksi Arto Satonen sai mennä.
Uusi puheenjohtaja, orimattilalainen poliisi Kalle Jokinen, on Orpon miehiä.
Hyvä on panna merkille, että Antti Kaikkonen on matkalla kohti yhä tärkeämpiä tehtäviä.
Jokainen puolue toimii tavallaan, eikä sivullisilla ole siihen nokan koputtamista. Mutta jos viime aikojen kokoomuksen toiminnasta voi jotain päätellä, niin ainakin sen, että puolueen varsinainen toimija on eduskuntaryhmä.
Ryhmä kaatoi Stubbin, ja ryhmä nosti Orpon hänen tilalleen. Sillä tavoin ajatellen Orpon mandaatti on vahva. Mutta kun ryhmässä on 37 kansanedustajaa, ja suunnilleen jokaisen päätähtäimenä on tulla valituksi ensi vaaleissa uudestaan, voi myös Orpon edessä olla vaikeuksia.
Mutta kun kaikki ymmärtävät, että hallituksessa on kolme puoluetta, jolla on yhteisesti hyväksytty hallitusohjelma, ja että yhteistyöllä on hintansa, loppuvaalikaudestakin selvitään.
Keskustan eduskuntaryhmässä käytiin sen sijaan oikea vaali, johon puolueen puheenjohtajalla ei ole sen enempää sanomista, kuin että hän on ryhmän yksi jäsen.
Antti Kaikkosen voitto Timo Kallista oli ennen muuta sukupolvien välinen kilpa. Hyvä on myös panna merkille, että Kaikkonen on matkalla kohti yhä tärkeämpiä tehtäviä.