Trump aloitti ristiriitaisissa tunnelmissa
Donald Trump vannoi perjantaina virkavalansa Yhdysvaltain presidenttinä varsin ristiriitaisissa tunnelmissa.
Uuden presidentin virkaanastujaiset ovat olleet perinteisesti tapahtuma, jossa edellisen syksyn vaalikampanjan synnyttämät haavat kurotaan viimeistään umpeen ja kansakunta yhdistyy muodollisesti tukemaan vapaan maailman uutta johtajaa.
Tämä rituaali nähtiin viimeksi vuoden 2009 tammikuussa, kun demokraattien Barack Obama otti viestikapulan republikaanien George W. Bushilta.
Nytkin Obama ja Trump näyttelivät oman osansa sujuvasti vallanvaihtoseremonioissa. Mutta yhtenäisyyden kulissit kaatuivat heti pääosan esittäjien takana, kun kymmenet kongressin demokraattijäsenet boikotoivat virkaanastujaisia.
Euroopassakin kannattaa varautua presidentti Trumpin vähemmän diplomaattisiin kommentteihin.
Trump jatkoi virkaanastujaisiin asti samaa aggressiivista keskustelutapaa, jolla hän voitti presidentinvaalit. Niinpä lienee turha odottaa, että hän muuttaisi toimintatapaansa perjantain jälkeenkään.
Euroopassakin kannattaa varautua presidentti Trumpin vähemmän diplomaattisiin kommentteihin.
Esimakua saatiin tällä viikolla, kun Trump antoi ensimmäisen haastattelunsa eurooppalaisille tiedotusvälineille. Siinä hän ylisti brittien eroa Euroopan unionista ja arvosteli liittokansleri Angela Merkelin pakolaispolitiikkaa katastrofaaliseksi virheeksi.
Nähtäväksi jää, ryhtyykö Trump avoimesti tukemaan poliittisia hengenheimolaisiaan Euroopan tämän vuoden vaaleissa. Hän on osoittanut sympatiaa esimerkiksi Ranskan presidentin virkaa tavoittelevalle kansallisen rintaman Marine Le Penille.
Saksassa oikeistolainen Vaihtoehto Saksalle (AfD) haastaa syksyn vaaleissa Merkeliä samoilla argumenteilla kuin Trump häntä arvostelee.
Trump onnistui ennen virkaanastujaisia suututtamaan myös Kiinan johtajia. Oikeastaan vain Venäjä ja presidentti Vladimir Putin ovat säästyneet hänen tölväisyiltään. Kannattaa panna merkille, että myös Venäjä tukee avoimesti Euroopan oikeistopopulisteja.
Trump on korostanut kaikissa lausunnoissaan Yhdysvaltain etujen ensisijaisuutta ja jättänyt vähemmälle yhteisiä läntisiä arvoja korostavan retoriikan.
Kaikesta huolimatta nyt kannattaa jäädä rauhassa odottamaan, mitä Trump ja hänen hallintonsa käytännössä tekevät.
Trump on mainostanut itseään hyvien sopimusten tekijänä. Sellaisten aikaansaaminen edellyttää aitoa vuoropuhelua.
Vanhojen liittolaissuhteiden rikkominen ja kauppasodat eivät palvelisi lopulta myöskään Yhdysvaltain etua.