Taas yksi gallup herättelee keskustaa

Pääkirjoitus

Iltalehti julkisti perjantaina gallupin, jonka mukaan keskusta ei ole enää missään vaalipiirissä suosituin puolue. Perussuomalaiset ovat gallupin mukaan kirineet muutamilla prosenttiyksikön kymmenyksillä keskustan ohi sekä Oulun että Lapin vaalipiireissä, jotka ovat perinteisesti olleet keskustan vahvimpia kannatusalueita.

Iltalehti ei ole teettänyt uutistaan varten uusia vaalipiirikohtaisia tutkimuksia, vaan tiedot on kerätty Taloustutkimuksen elo-, syys- ja lokakuun gallupeista.

Taloustutkimuksen valtakunnallisia mittauksia julkaisee Yle, ja niiden otanta kattaa koko Suomen Ahvenanmaata lukuunottamatta.

Perussuomalaiset haluavat tehdä kuntavaaleista yleispoliittiset vaalit, joissa keskusta nujerretaan. Haasteeseen on vastattava.

Voidaan tietenkin keskustella siitä, miten tarkasti noista kolmen kuukauden luvuista voidaan laskea vaalipiirikohtaisia kannatusarvioita. Ainakin virhemarginaali on vielä paljon suurempi kuin valtakunnallisissa mittauksissa.

Lukujen luotettavuudesta ei kannata kuitenkaan saivarrella. Jos keskustan valtakunnallinen kannatus liikkuu 11-12 prosentissa, yksinkertainen matematiikka kertoo, että sen on vaikea kilpailla ykköspaikasta missään vaalipiirissä.

Tämäkin tutkimus pitää nähdä keskustassa herätyshuutona. Seuraava todellinen kannatusmittaus on edessä huhtikuussa, jolloin maassa järjestetään kuntavaalit.

Perussuomalaiset haluavat tehdä kuntavaaleista yleispoliittiset vaalit, joissa keskusta nujerretaan. Haasteeseen on vastattava.

Ensimmäiseksi keskustan pitää koota hyvät ja täydet ehdokaslistat kaikkiin kuntiin erityisesti vahvimmilla kannatusalueillaan. Tämä tavoite on mahdollista saavuttaa ahkeralla työllä. Pitää vain uskaltaa pyytää ihmisiä ehdokkaiksi.

Mutta keskustan on lisäksi pärjättävä valtakunnallisessa keskustelussa. Se vaatii puolueen profiilin kirkastamista hallituksessa ja eduskunnassa, joiden ympärillä poliittinen keskustelu pyörii.

Ennen muuta tarvitaan päätöksiä, jotka luovat uskoa keskustan kykyyn hoitaa paitsi koko maan myös omien kannattajiensa asioita.

Kommentit (3)

 • Mustikka

  Mitähän tuo herätys tarkoittaa. Edelleen tukitaan suut niiltä Keskustalaisilta, jotka esim. haluavat arvostella Suomessa harjoitettua maahanmuuttopolitiikkaa. Keskusta on hyvä puolue (tai oli) ja sitä tarvittaisiin. Mutta kun se on ajautumassa yhä selvemmin vihervasemmiston apupuolueeksi, jonka strategiana näyttää olevan kaupunkien tekeminen suomalaisille asumiskelvottomiksi vääränlaisella maahanmuuttopolitiikalla. Sitten kai ajatellaan, että ihmiset lähtevät karkuun maaseudulle. Eikö kannattaisi ajatella koko maan etua ja lisätä työpaikkoja maaseudulla eikä tuhota kaupunkeja.

  • Lukija95

   Täysin samaa mieltä kanssasi. Nyt ei ole vastakkain maaseutu ja kaupungit vaan kysymys on Suomen olemassaolosta ja taistelu arvoista.

 • Lukija26

  Keskustapuolue on ollut koko itsenäisyytemme ajan puolue joka on ajanut demokratiaa ja yhtenäistänyt maatamme oikeistoa ja vasemistolaista ajattelua tilanteissa kuin tilanteissa . On pannut itsensä aina likoon , kantamalla hallitusvastuuta silloinkin ,kun se Ei oman kannatuksen lisäämiseksi ole ollut paras hetki kantaa sitä . Säilyköön juuri sellaisena edelleen . Rehellisyys ,oikeudenmukaisuu ja myös huomioiden koko Suomen kansalaisten kokonaisetu . Jote arvostella saa vapaasti .

  Seppo Kotaniemi
  Keski-Suomi -Äänekoski

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen