Taas kuului helpotuksen huokaus…
Taas kuului ainakin jonkinasteinen helpotuksen huokaus suomalaismetsistä, kun uutiset kertoivat perjantaina myös SAK:n hyväksyneen – yksimielisesti vielä – ”Suomen mallin” tulevan palkkapolitiikan raamiksi.
Suomen malli tarkoittaa lyhyesti sanottuna sitä, että vientialat määrittävät palkankorotusten tason. Muutakin mukana on, julkisen talouden kestävyys, työllisyys sekä tuottavuus, kuten SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly tiivisti.
Päätös on tärkeä, sillä se luo järkevät puitteet suomalaiselle palkkapolitiikalle.
Järkevyys on ollut usein koetuksella vahvojen liittojen irtiottojen takia mutta joskus myös puoluepolitiikan vuoksi. Tästä jälkimmäisestä oli surullinen esimerkki Jyrki Kataisen kokoomuksen lanseeraama Sari Sairaanhoitajan tapaus. Se teki julkisesta sektorista palkkajohtajan ja on yksi syy julkisen taloutemme vaikeuksiin.
Suomen mallista sopiminen voi avata lukot, jotka ovat pitkään neuvotellun yhteiskuntasopimuksen tiellä.
Mutta yhtä tärkeää on, että Suomen mallista sopiminen voi avata lukot, jotka ovat pitkään neuvotellun yhteiskuntasopimuksen tiellä.
Tästä kertoivat hallituksen piiristä perjantaina tulleet kannanotot. Niiden mukaan päätös Suomen mallista saattaa hyvinkin antaa hallitukselle mahdollisuuden täsmentää lupauksiaan suunniteltujen leikkausten perumisesta ja myös veronalennuksista.
Täsmennykset saattaisivat riittää yhteiskuntasopimuksen hylänneelle Palvelualojen ammattiliitolle PAMille. Se on Suomen suurin ammattiliitto, ja se pitäisi välttämättä saada mukaan, jotta yhteiskuntasopimuksesta tulisi riittävän kattava.
PAM ei tosin näytä oikein tietävän itsekään, mitä se haluaa. Ainakin se näyttää juuttuneen vaatimaan verotuksen keventämistä, vaikka tähän asti on yleensä ajateltu, että kireä verotus on nimenomaan pienipalkkaisten etu.
Tästä kertoo sekin, että kun työtulovähennys ja muut viranpuolesta myönnettävät vähennykset huomioidaan, valtionveroa maksetaan tänä vuonna käytännössä vasta noin 32 160 euron palkkatulosta.
Ansiotuloverotukseen mahdollisesti tehtävät kevennykset eivät siis pienituloisten ostovoimaa lisää.