Saarikko onkin Helsingin Sanomien mielestä konservatiivi

Pääkirjoitus

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko puolusti tarmokkaasti lasten kotihoidontukea viikko sitten puolueen kuntavaalikampanjan avauksessa. Hän torjui tiukasti järjestelmän purkua vaativien perustelun, että suomalaiset naiset tekisivät liian vähän töitä.

Saarikko muistutti, että naiset huolehtivat palkka- tai yrittäjätyön ohella lapsistaan, vanhemmistaan ja appivanhemmistaan, harrastavat, tekevät vapaaehtoistyötä ja talkoohommia ja istuttavat kevään tullen kukkia läheisten haudoille. 

Helsingin Sanomat tulkitsi pääkirjoituksessaan torstaina 11. helmikuuta, että Saarikko halusi korostaa keskustan konservatiivisuutta samasta syystä kuin muuallakin maailmalla on houkuteltu konservatiiviääniä, korostamalla perinteistä sukupuolijakoa ja perhearvoja.

Saarikko vastasi perjantain Helsingin Sanomissa kiistämällä väitteet keskustan naiskäsityksen konservatiivisuudesta. Hän halusi vaaliavauksessa vain muistuttaa suomalaisten naisten ahkeruudesta.

Saarikko viittasi tilastoihin, joiden mukaan naiset tekevät ahkerasti myös ”virallista” työtä. Viisikymppisten naisten työllisyysaste on jopa 90 prosenttia.

Saarikko torjui konservatiivisuusväitteitä myös omalla ja keskustan esimerkillä.

On kaikki syyt uskoa, että suomalaisten – myös naisten – laaja enemmistö jakaa Saarikon näkemykset.

Keskustassa Saarikko on jo neljäs nainen puheenjohtajana siinä missä esimerkiksi Sanna Marin on vasta toinen nainen SDP:n johdossa puhumattakaan kokoomuksesta tai perussuomalaisista, joissa ei ole nähty vielä ensimmäistäkään naispuheenjohtajaa.

Saarikko on yhdistänyt oman vanhemmuutensa vaativiin ministeritehtäviin jo kahden hallituksen aikana. Hänen aviomiehensä on pitänyt jokaisen isyysvapaan lakisääteisen päivän.

Saarikko muistutti hallituksen sopimasta perhevapaauudistuksesta, jossa isien palkkaan sidottua vapaata pidennetään. Se on hänen mielestään nopein ja reiluin tie tasa-arvoon vanhemmuudessa.

”Tavoittelen Suomea, jossa läheisen hoitoon käytetty aika – lapsen, sairaan läheisen tai ikäihmisen – on tunnustettu teko eikä poliittisen paheksunnan keppihevonen”, Saarikko kirjoitti.

Taidatkos sen selkeämmin sanoa. On kaikki syyt uskoa, että suomalaisten – myös naisten – laaja enemmistö jakaa Saarikon näkemykset.

Saarikon ja Helsingin Sanomien vuoropuhelu on syytä panna merkille keskustassa laajemminkin. Onhan se omiaan viemään pohjaa väitteiltä, että keskustan kannatusongelmat johtuisivat siitä, että ”liberaalit” ovat vallanneet viime vuosina puolueen johtopaikat.

Maan suurimman sanomalehden arvovallalla on nyt todistettu, että keskustan puheenjohtaja onkin konservatiivi. Väitteellä on tosin yhtä vähän totuuspohjaa kuin väitteillä, että liberaalit ovat kaapanneet vallan keskustassa.


Korjaus 12.2. klo 21.50: Sanna Marin on toinen nainen SDP:n johdossa, ei ensimmäinen, kuten kirjoituksessa aiemmin väitettiin.