Poliittinen järjestelmä toimii mutta luottamuksen palauttaminen vaatii paljon työtä

Pääkirjoitus

Suomi sai tiistaina uuden hallituksen vain viikko sen jälkeen kun pääministeri Antti Rinne (sd.) jätti hallituksensa eronpyynnön.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nimitti Sanna Marinin (sd.) viiden puolueen hallituksen, joka jatkaa samalla ohjelmalla ja pääosin samoilla ministereillä kuin Rinteen hallitus.

Vuoden 2000 perustuslaki osoitti näin jälleen toimivuutensa. Sen mukaan hallitus muodostetaan eduskunnan johdolla. Jos entinen hallituspohja jatkaa, tarvittavat muodollisuudet voidaan hoitaa viikossa.

Hallitusryhmien johtajat vakuuttelivat tiistaina sitoutumistaan yhteistyöhön ja hallitusohjelman toteuttamiseen. Selvää kuitenkin on, että viime viikkojen tapahtumien jälkeen luottamuksen rakentaminen niin hallituspuolueiden välille kuin äänestäjien ja poliitikkojen välille vaatii paljon työtä.

Poliittinen ilmapiiri kuumentui tuntuvasti Rinteen eroon johtaneiden tapahtumien myötä.

Pääministeri Rinne joutui eroamaan, koska toiseksi suurin hallituspuolue keskusta menetti luottamuksensa häneen. Puheenjohtaja Katri Kulmuni avasi epäluottamuksen syyt varsin tyhjentävästi maanantaina faacebook-kirjoituksellaan, joten niihin ei ole tarvis enää palata.

Uuden pääministerin Sanna Marinin tehtävä on nyt rakentaa luottamusta hallituksen sisälle. Siihen on hyvät mahdollisuudet, kun hänen tärkeimmäksi työparikseen valtiovarainministeriksi nimitettiin keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni.

Kulmuni onkin puhunut jo uuden sukupolven punamullasta.

Poliittinen ilmapiiri kuumentui tuntuvasti Rinteen eroon johtaneiden tapahtumien myötä. Vaatimuksia ministereiden erottamisesta esitetään nyt herkemmin, kuten kuohunta ulkoministeri Pekka Haaviston ympärillä osoittaa.

Myös kokoomuksen protestointi eduskunnan varapuhemiehen vaalissa kertoo herkästä liipasinsormesta.

Voidaan tietysti olla monta mieltä siitä, miltä Antti Rinteen siirtyminen pääministerin pakalta varapuhemieheksi näyttää. Paikka kuuluu kuitenkin SDP:lle, ja sen ehdokas tehtävään on Rinne. Eduskunnan vakiintuneita pelisääntöjä ei kannattaisi heittää romukoppaan ilmapiirin kuumenemisesta huolimatta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tarttui kuumentuneeseen ilmapiiriin tiistaina tervehtiessään uutta hallitusta. Hän peräänkuulutti politiikkaan keskinäistä kunnioitusta:

”On tärkeää, että me löydämme paremman yhteisen kielen. Se ei tarkoita, etteikö terävää ja kriittistäkin keskustelua käytäisi. Mutta tärkeää on kunnioittaa myös niitä näkemyksiä, jotka omasta poikkeavat. Näitä pyrkimyksiä olen valmis kaikin tavoin tukemaan”, Niinistö totesi.

Ilmapiirin jäähtyminen ja poliittisen järjestelmän luottamuksen vahvistaminen vie aikansa. Tärkeintä on, että hallitus ja kaikki hallituspuolueet keskittyvät jatkossa yhteisen hallitusohjelman toteuttamiseen. Se työ on vasta alussa.