Perussuomalaiset ovat rehellisesti epärehellisiä

Pääkirjoitus

Perussuomalaiset kehottavat aluevaalien televisiomainoksessaan äänestämään bensan hinnan korottajat ulos aluevaltuustoista. Sanomaa höystetään vielä vahvalla kirosanalla, joka peitetään varhaisillan ohjelmien mainoskatkojen versioissa piip-äänellä.

Mainos saattaa kerätä vielä palkintoja, kun alan raadit panevat tämän vuoden televisiomainoksia paremmuusjärjestykseen. Se puhuttelee kohderyhmäänsä samalla tavoin kuin keskustan Nälkämaan laulu -mainos kymmenen vuotta sitten keskustan äänestäjiä.

Mainos on onnistunut – kuten varmaan oli tarkoituskin –  herättämään kilpailijat arvostelemaan perussuomalaisia äänestäjien harhaanjohtamisesta. Aluevaltuustoilla kun ei ole mitään päätösvaltaa bensan hintaan.

Onpa kysytty sitäkin, miten on mahdollista heittää ketään ulos valtuustoista, jotka valitaan nyt ensimmäistä kertaa? Vaatimuksen voi hyvällä tahdolla tulkita kehotukseksi olla äänestämättä niitä kansanedustajia, jotka ovat olleet päättämässä polttoaineverojen korotuksesta tällä vaalikaudella.

Antti Rinteen hallituksen ohjelmassa kerrottiin, että fossiilisten polttoaineiden verotusta korotetaan 250 miljoonalla eurolla tämän vaalikauden aikana. Korotus vastaa ohjelman mukaan kuluttajahintojen nousua edellisen korotuspäätöksen jälkeen.

Tosikompi äänestäjä voisikin kysyä perussuomalaisten mainoksen tekijöiltä, miten voi äänestää pihalle öljytynnyrin hinnoista päättävät markkinavoimat?

Polttoaineita verotetaan kiinteällä rahamäärällä litraa kohti, joten se ei muutu inflaation mukaan.

Tuo 250 miljoonan potti kerättiin autoilijoilta nostamalla muun muassa bensiinin veroa 6,6 ja dieselin veroa 6,9 senttiä litralta elokuun alusta 2020 lähtien. Tuo korotus on vain murto-osa bensiinin pumppuhinnan noususta.

Bensan hintaan vaikuttaa paljon enemmän öljyn maailmanmarkkinahinnan kehitys. Se on tällä vaalikaudella nelinkertaistunut.

Alimmillaan niin sanotun brent-laadun tynnyri maksoi 21 dollaria huhtikuussa 2020. Maanantaina 17. tammikuuta 2022 siitä maksettiin hieman yli 86 dollaria.

Tosikompi äänestäjä voisikin kysyä perussuomalaisten mainoksen tekijöiltä, miten voi äänestää pihalle öljytynnyrin hinnoista päättävät markkinavoimat?

Perussuomalaisten kunniaksi on sanottava, että puolue ei edes väitä, että aluevaltuustot päättäisivät bensan hinnasta. Puolue on siis mainonnassaan rehellisesti epärehellinen.

Mieleen tulee presidentti Mauno Koivisto aforismi: ei pidä yliarvioida ihmisten kiinnostusta politiikkaan mutta ei myöskään aliarvioida heidän poliittista arvostelukykyään.

Ensi sunnuntaina sitten nähdään, miten hyvin perussuomalaisten mainos puree äänestäjiin. Viestit vaalikentiltä viittaisivat siihen, että mitään uutta jytkyä ei ole luvassa.