Osuustoiminta menestyy juurillaan

Pääkirjoitus

Osuuskunta OP Pankki ilmoitti historiallisen hyvästä välituloksesta.

Jäsen eli omistaja ja asiakas voisivat ajatella, että pankki lihoo heidän kustannuksellaan, mutta osuuspankki taitaa olla puun ja kuoren välissä.

Kilpailija Sammon ja Nordean leiriin kuuluva If on kannellut Kilpailuvirastolle syyttäen OP-ryhmää vakuutusten myynnistä liian halvalla ja peräti määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä.

Silmätikkuna on osuustoimintayritykselle tyypillinen asiakasomistajahyvitys- eli bonusjärjestelmä, joka on voiton jakamista omistajille.

Sitä kilpaileva finanssikeskittymä tekee työkseen ja tarjoaa myös keskittämisetuja.

Vakuutuksissa OP-ryhmän markkinaosuus on runsaat 30 prosenttia, mitä on vaikea pitää määräävään asemaan viittaamana tasona.

Kilpailkaa pojat!

Kaksi Suomen taloutta hallinnutta finanssikeskittymää KOP ja SYP yhdisti taannoin pakon sanelamana voimansa ja vetäytyi vielä ruotsalaisen rahan kylkeen.

Konsortion keulahahmo on suomalainen Björn Wahlroos, uuskapitalistisen kilpailunvapausihanteen ikoni.

Nyt tämä linnake valittaa, että kilpailija myy tavaraa halvalla ja että entinen maalaispankki on saanut liian suuren aseman. Kilpailkaa pojat!

Osuustoiminta menestyy muuttuneessa liiketoimintaympäristössä.

Aluksi se vähän häpeili ja peitteli taustaansa. Nuoret leijonat osuuspankissa, osuuskaupassa ja muissakin osuuskunnissa halusivat viedä toimintaa pörssiin ja päästä mukaan sen kiihkeään menoon.

Osia osuustoiminnasta onkin saatettu menestyksellisesti hyödyntämään pörssirahoituksen yritystoiminnalle tarjoamia mahdollisuuksia.

Toisaalta osuustoiminta on myös palannut juurilleen.

Osuuspankkiryhmä palasi pörssikokeilujen jälkeen puhtaaksi osuuskunnaksi. SOK on palannut osuustoiminnan yhteisjärjestön Pellervo-seuran jäseneksi ja puhuu taas häpeämättömästi osuuskaupasta.

Osakeyhtiö on yritystoiminnan perusmuoto ja pörssi sen tärkeä voimanlähde.

Osuustoiminnalla on oma roolinsa, historiansa ja mahdollisuutensa.

Yritysmuodot voivat hyvin toimia rinnakkain yhteisen sateenvarjon – lainsäädännön ja pelisääntöjen – alla tunnuksella elää ja antaa toisten elää.