Kyselytutkimus antaa huutia puolueille ja niiden toimintatavoille

Pääkirjoitus

Yli puolet suomalaisista on sitä mieltä, että puolueet ovat etääntyneet kansalaisista ja heidän tarpeistaan (57 prosenttia) ja että puolueiden toimintatavat ovat vanhakantaisia (53 prosenttia).

Vastanneista 67 vaati arveli, että puolueiden tulisi parantaa yhteydenpitoa kannattajiin ja vahvistaa keskustelua kansalaisten kanssa.

Tällaisia tietoja käy ilmi kyselytutkimuksesta – jälleen kerran. Tutkimuksen tilasi tällä kertaa Sitra ja teki TNS Kantar Oy. Siihen haastateltiin 3832 suomalaista huhti-toukokuussa.

Kysymyksissä ja tuloksissa paljon mielenkiintoista. Puolueisiin ei luoteta, niihin liitetään negatiivisia luonnehdintoja, ja niiltä odotettaisiin enemmän. Sitäkin kysyttiin, mikä lisäisi halua osallistua puolueiden toimintaan. Vastausvaihtoehtoja on pitkä rivi.

Kannattaa tutustua.

Vastauksia on tosin helppo kritisoida. Niitä voi väittää epäjohdonmukaisiksi ja tietämättömyydestäkin johtuviksi.

Voi vaikka kysyä, miten tasavallan presidentti voi olla kansalaisten mielestä kaikkein luotettavin taho ja puolueet epäluotettavin, kun nykyinen presidenttikin oli seitsemän vuotta puoluejohtajana ja vielä pidempään puoluepoliitikkona.

Virkako miehen luotettavaksi teki?

Tai voi ihmetellä, miksi kansalaiset eivät sitten tule mukaan arvostelemiensa puolueiden toimintaan ja pyri muuttamaan niitä, vaan ilmoittavat, että ”minulla on paljon muuta parempaa tekemistä”.

Vastaan väittäminen on tuskin kuitenkaan paras suhtautumistapa – etenkin, kun ongelma ei ole uusi. Pikemminkin se vain pahenee.

Vaikka puolueissa oltaisiin sitä mieltä, että kansalaiset eivät tiedä asioita, ihmisten vastaukset ovat aitoja ja oikeita. Ne perustuvat niihin käsityksiin, joita ihmisillä on. Jos käsitykset ovat vääriä, vika ei ole kansalaisten.

Olisikin otettava onkeen ja kysyttävä – mieluiten yhdessä – miten puolueet ja poliittinen järjestelmämme pelastetaan.

Emme kaikki mahdu torille pitämään huutoäänestyksiä. Meidän on valittava edustajamme, jotka päättävät puolestamme. Siinä tarvitaan puolueita, keskustaakin.

KYSELYSSÄ on niputettu kaikki puolueet yhdeksi. Taitaa olla kuitenkin turha kuvitella, että keskusta olisi jotenkin muita parempi. Viime aikojen menestys kertoo pikemminkin jostain ihan muusta.

Keskustaväki voisikin esittää kysymykset ja vastausvaihtoehdot myös itselleen. Ne voisivat olla herkullinen tupailtojen ja muidenkin pohdintojen aihe.

Mutta jotta kyselytulosten ruotimisesta olisi jotain kehittävää iloa, asenteen pitää olla oikea. Muutosvastarinta ja ei-sanat on nakattava nurkkaan. Puolueissa ja niiden toiminnoissa tarvitaan melkein vallankumous.

Kyselyn kertoman kritiikin kun näkee jokainen rehellinen järjestöihminenkin ihan itse. Ihmisten sitoutunut kiinnostus politiikkaan vähenee. Toiminta on aneemista. Puolue ei kiinnosta.

Ajattelevien kansalaisten yhteinen huoli on kuitenkin kansanvallasta, demokratiasta. Suomalaisiakin on pitkästi yli viisi miljoonaa. Emme kaikki mahdu torille pitämään huutoäänestyksiä. Meidän on valittava edustajamme, jotka päättävät puolestamme.

Siinä tarvitaan puolueita, keskustaakin.

KUIN kansalaiskritiikin vahvistukseksi juuri ilmestyneessä elokuun Suomenmaassa keskustaväenkin hyvin tietämä vuorineuvos Reijo Karhinen luki omat madonlukunsa:

”Lukeudun niihin, joita puolueet eivät puhuttele. Ne ovat jääneet organisaatioina sellaiseen Suomeen, jota ei enää ole.”

Puolueet ovat Karhisen mielestä ”auttamattoman hitaita”, ja niitä vaivaa rohkeuden puute:

”Korporaatioiden kuuntelemisen sijaan puolueiden pitäisi houkutella ihmisiä mukaan päätöksentekoon teknologian tarjoamien keinojen avulla”, Karhinen sanoo.

Herätys, puolueet! Herätys, keskusta!